Külföld

Az amerikai egészségügyi hatóság riasztást adott ki a majomhimlő miatt, maszkviselést ajánlanak utazáshoz

rtl.hurtl.hu

2022. június 7. 16:11

Nemrég lépte át az esetek száma az ezret a világban.

Kettes szintű riasztást adott ki a CDC, azaz az amerikai egészségügyi és járványügyi hatóság a majomhimlő miatt. Azt javasolják, hogy az emberek különösen figyeljenek a megelőzésre, és viseljenek maszkot utazás közben.

Ezen kívül kérik, hogy tartsanak távolságot a beteg állatoktól és az emberektől, főleg ha kiütések láthatók rajtuk. A mostani riasztásnál már csak a hármas szintű riasztás komolyabb a CDC rendszerében: ez esetben eltanácsolnák az embereket a nem létfontosságú utazástól is.

A majomhimlő a világ 29 országában, köztük Magyarországon is jelen van, eddig összesen 1019 esetet regisztráltak.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ már kiadta a betegséggel kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi szolgáltatóknak. A betegnek a kiütések teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell a háziállatokkal való kapcsolatot is, a szexuális kapcsolat pedig tilos.

Kemenesi Gábor virológus nemrég arról beszélt: „Ez a majomhimlő-történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik, egy ideje már elkezdődött. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez, akkor valami hasonló megdöbbentő lesz.”

Az első majomhimlős magyarról az RTL Híradó is készített riportot:

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#majomhimlő#usa#riasztás#maszk#utazás

Címlapról ajánljuk