Külföld

Új név jelent meg a ukrán szélsőségesek „halállistáján”: Bayer Zsolt

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 17:21

Korábban Orbán Viktor és Szijjártó Péter is felkerült a Mirotvorec listájára.

„Ukrajna ellenségének” titulálta Bayer Zsolt kormánypárti publicistát a Mirotvorec („Béketeremtő”) nevű szélsőséges ukrán portál. A szervezet azokat listázza, akiket az ország ellenségeinek tart, írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi időkben elsősorban orosz tisztek és katonák adatait hozták nyilvánosságra, de felkerült már a listájukra több magyar is, mint például Orbán Viktor, Szijjártó Péter, illetve Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Bayert (aki a múltban több oroszpárti álhírt is megosztott a blogján, amik a háborúról szóltak) „ukránellenes propagandistának” nevezik, emellett antiszemitának és ukránfóbnak titulálják. Több korábbi publicisztikáját is linkelik a weboldal profilján. Szerintük Bayer Orbán „egyik legközelebbi munkatársa és a kormánypropaganda-gépezet egyik kulcsfontosságú szereplője”.

Bayer blogján reagált a hírre. Azt írta:

Ideje volt! Ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral?

Korábban az rtl.hu hosszabb cikkben foglalkozott az ukrán szélsőségesek tevékenységével. A Mirotvorec, és a hozzá hasonló csoportok működéséről és hátteréről keveset tudni, ám szakértők szerint tevékenyégüket gyakran szítják, vagy kiegészítik oroszpárti felforgatók, akiknek érdeke, hogy feszültségeket szítsanak az ukránok és az országban élő kisebbségek között.

Nyitókép: HírTv

#Külföld#bayer zsolt#mirotvorec#ukrajna#halállista#szélsőséges

Címlapról ajánljuk