Külföld

Az orosz külügyminiszter szerint „példátlan”, hogy meg szerette volna látogatni Szerbiát, de a szomszéd országok nem engedték be

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 16:38

Belgrádban egyeztetett volna Szergej Lavrov, de elállták az útját.

Lemondta Belgrádi utazását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután több, Szerbiával szomszédos ország is bejelentette, hogy nem fogják átengedni légterükön a politikust szállító repülőt. Az ügyről korábban az rtl.hu is írt.

Lavrov Alekszandr Vucic szerb miniszterelnökkel egyeztetett volna szombaton, ám Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró is jelezte, hogy nem látja szívesen légterében az orosz diplomatát.

Az orosz külügy szóvivője, Maria Zakarova később arról beszélt: „még egy kommunikációs csatornát” zártak le Oroszország előtt.

Lavrov példa nélkülinek nevezte a bejelentést. Arról beszélt: „Ha az orosz külügyminiszter látogatását Szerbiában a nyugat egy nagy fenyegetésként érzékeli, akkor nyilvánvalóan rosszul állnak a dolgok a nyugaton”. Ehelyett arról beszélt, hogy inkább meghívná szerb kollégáját Moszkvába.

Tegnap este és ma reggel sok kérdést kaptunk a médiától arról, hogyan reagáltunk az Észak-atlanti Szövetség egyes tagjainak arra a példátlan döntésére, hogy megakadályozzák az orosz külügyminiszter látogatását a Szerb Köztársaságba. Megtörtént, ami elképzelhetetlen, megértem az érdeklődést, amelyet önök e felháborító cselekedetek értékelése iránt tanúsítottak

– idézte őt az MTI.

A szerb külügyminiszter, Alekszandr Vulin azt mondta: „Szerbia büszke arra, hogy nem része az oroszellenes hisztériának, és azok az országok, amik igen, a jövőben szégyellni fogják magukat”.

A térképre nézve láthatjuk, hogy ezen kívül több ország területén is keresztülrepülhetett volna Lavrov, hogy Szerbiába jusson – ám ezek valószínűleg olyan bonyolult kerülők lettek volna, amit az EU-s berepülési tilalom mellett nem lehetett volna megoldani.

Nyitókép: Orosz külügyminisztérium / Andalou / Getty Images

#Külföld#szergej lavrov#szerbia#látogatás#repülő#nato#eu

Címlapról ajánljuk