Külföld

Guardian: Egyre több pletyka szól arról, hogy lemondhat Ferenc pápa

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 20:38

Közeljövőbeli tervei a lemondásra készülő XVI. Benedekéit idézik.

Egyre több pletyka kap szárnyra arról, hogy hamarosan lemond Ferenc pápa, írja a Guardian. Az egyházfő nemrég jelentette be, hogy részt fog venni egy V. Celesztin pápa által indított ünnepségen.

A 13. században élt pápa maga is lemondott 1294-ben. Ugyanerre a L’Aquila-i eseményre látogatott el XVI. Benedek pápa azelőtt, hogy ő lemondott volna a tisztségéről. Szakértők szerint ez akkor is egy szimbolikus gesztus volt, és most is az lehet.

Az 85 éves Ferencről először május elején kezdték el pletykálni, hogy lemondhat, amikor életében először látták őt tolószékben. Ezek a hangok erősödtek akkor, amikor kiderült:

augusztusban konzisztóriumot tart, ahol új kardinálisokat fog kinevezni – ők pedig már a pápát választó testületben is szavazhatnak.

„Nagyon szokatlan konzisztóriumot tartani agusztusban. Semmi szükség arra, hogy egy ilyen eseményt három hónappal korábban jelentsen be, aztán elmenjen L’Aquila-ba a kellős közepén” – mondta a lapnak Robert Mickens, egy római katolikus újság szerkesztője.

A konzisztórium után egy héttel a pápa a kardinálisokkal fog találkozni, hogy reformokról beszélgessen velük. Mickens szerint mindenképp várható valamilyen bejelentés – jó eséllyel az, hogy lemond.

Ferenc már pápasága kezdetén is arról beszélt, hogy szeretné, ha normálisnak tartanák a katolikusok azt, hogy pápák lemondanak. XVI. Benedek döntését bátornak nevezte.

A pápa nemrég arról beszélt, hogy rossz térdére fizikoterápis kezelést kap, ám alkalmasint egy kis tequilát sem vetne meg:

Nyitókép: Stefano Costantino / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Külföld#ferenc pápa#lemondás#guardian#pápa#tequila#tolószék

Címlapról ajánljuk