Külföld

Texasi iskolai lövöldözés: megbilincselték és megfenyegették a gyerekeit mentő anyukát a „tétlenkedő” rendőrök

rtl.hurtl.hu

2022. június 5. 11:50

Berohant az iskolába, és kimentette két fiát, miközben a rendőrök csak távolabb álldogáltak, miközben bent egy fegyveres mészárolta a kisiskolásokat. 

Azzal fenyegettek meg a rendőrök egy anyukát, hogy börtönbe zárják, ha nyilatkozni mer a sajtónak arról, mi történt vele a texasi Uvalde általános iskolájában, ahol egy fegyveres 19 kisgyereket és két tanárnőt mészárolt le – jelentette a CBS News. Az eset után erős kritika érte a rendvédelmi szerveket, miután csak nagyjából egy órával később mentek be az épületbe megvédeni a gyerekeket, és közben a kint várakozó szülőket zaklatták.


A texasi Uvaldéban élő Anglie Gomez a földeken dolgozott, amikor édesanyja azzal hívta fel, hogy egy lövöldöző támadt arra az általános iskolára, ahol két fia tanult. Nem sokkal korábban még ő is az iskolában volt az évzáró ünnepségen, mielőtt visszament volna dolgozni.

A hírt hallva a nő azonnal beült az autójába, és gyorsan, a sebességhatárokat is túllépve az iskolához ment, ahol mint később kiderült, egy 18 éves fiatal 19 kisgyereket és két tanárnőt mészárolt le.

Gomez a CBS amerikai televíziónak adott interjújában elmondta: amikor megérkezett az iskolához, döbbenten látta, hogy a rendőrök nem csinálnak semmit. Mint mondta, ő közelebb állt meg, mint a rendőrség emberei, és amint megérkezett, a hatóságok azzal kezdték, hogy megbilincselték.

A nő elmondása szerint egy amerikai békebíró (U.S. Marshal) azzal fogadta, hogy nem parkolhatja le ott az autóját, és közölte vele, hogy le fogják tartóztatni, mert „nem együttműködő”. A nő ekkor közölte vele, hogy tartóztassák le, különben be fog menni az iskolába kimenteni a gyerekeit, mert a rendőrök csak álldogálnak, és nem csinálnak semmit. Ekkor azonnal meg is bilincselték.

Amikor a helyi rendőrség kérésére végül levették róla a bilincset, a nő azonnal rohanni kezdett az iskolába, átugorva a kerítésen, és sikerült is mindkét gyermekét kihoznia az épületből, annak ellenére, hogy a rendőrök megpróbálták megállítani. 

(Az alábbi riportban körülbelül 2:33-nál látható, ahogy két gyereke kezét fogva kirohan az épületből.)

Gomez elmondta, egyetlen rendőrt sem látott az épületben, miközben ott lövések hangjait lehetett hallani.

A nő elmondása szerint a rendőrök agresszívabban viselkedtek velük, szülőkkel szemben, mint a gyerekeket gyilkoló lövöldözővel szemben, és sokkal inkább azzal voltak elfoglalva, hogy a szülőket megakadályozzák abban, hogy bemenjenek az iskola épületébe, mint azzal, hogy ők maguk bemenjenek.

Börtönnel fenyegették

Gomez korábban már beszélt az amerikai sajtónak az esetről, és erre felfigyelt a rendőrség is. A nő a CBS-nek elmondta, hogy kapott egy telefont „egy rendvédelmistől”, amiben azzal fenyegették meg, hogy börtönbe zárják, ha továbbra is nyilatkozik a sajtónak. 

A nő egy korábbi vád miatt ugyanis próbaidőn volt, és közölték vele, hogy az interjúk miatt eljárást indítanak ellene „az igazságszolgáltatás akadályozása” miatt, így a próbaidő megsértése miatt börtönbe kerülhet.

Gomez ezt követően csak az után mert újra nyilatkozni a médiának, hogy egy bíró „bátornak” nevezte őt, és lerövidítette próbaidejét, hogy így szabadon, a rendőrségi bosszú veszélye nélkül tudjon beszélni a történtekről.


Nyitókép: CBS News

#Külföld#texasi iskolai lövöldözés#anyuka#rendőrség#angeli gomez

Címlapról ajánljuk