Külföld

Elvinné Orbán Viktort Bucsába a volt ukrán elnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 4. 8:52

Petro Porosenko azt szeretné, ha a magyar miniszterelnök beszélne a tömegmészárlás túlélőivel, aztán elgondolkodna az orosz üzleteiről.

Petro Porosenko volt ukrán elnök rövid interjút adott pénteken az Euronewsnak, és eközben gyakorlatilag meghívta Orbán Viktort Bucsába. Porosenko, aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, ott volt az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán, és a hírügynökség az ukrajnai helyzetről kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy miképp látja az unió egységét az orosz kőolaj importjára bevezetendő szankciókkal, Magyarország vétójával kapcsolatban, Porosenko azt fejtegette, hogy Oroszországgal gazdasági kapcsolatot fenntartani mérgező dolog, mert Oroszországot teljesen átszövi a politikai korrupció:

Az ilyen együttműködés mérgező az adott országnak, mérgező a politikusoknak, és mérgező a gazdaság számára is.

Petro Porosenko szerint a jelenlegi helyzetben egy orvosság van arra, ha egy ország – mint például Magyaroország – vezetői a pénzügyi érdekeket mindennél előrébbvalónak tartják:

Akik Ukrajna ellen vannak, azokat szeretném meghívni: jöjjenek velem Bucsába, Iprinbe, Csernyihivbe. Keressék fel azokat a helyeket, ahol több ezer ukránt öltek meg! Civileket, nőket és gyermekeket erőszakoltak és öltek meg. Beszéljenek az ottaniakkal és gondolkozzanak a jövőjükről és a pénzükről!

Porosenko ezen kívül optimistán nyilatkozott Ukrajna jövőbeni európai uniós tagságáról, valamint kifejtette, hogy szerinte demokratikus eszközökkel, szankciókkal, embargóval Putyinmentesíteni kell Oroszországot, mert Oroszország Putyin elnökségével akkor is veszélyt jelent Európára, ha a háborúnak vége.

Amikor az oroszok meggyűlölik azt, hogy ők fizetik meg mindennek az árát, hogy egy mániákus elnökük van, akkor megnyílik majd előttünk az esély.


Nyitókép: Porosenko a szétbombázott Csernyihivben, 2022. április 5-én – Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#petro porosenko#orbán viktor#ukrajna#tömegmészárlás#bucsa#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk