Külföld

„Orbán Viktornak az Egységes Oroszország Pártban lenne a helye” – a Néppártban örülnek, hogy megszabadultak a Fidesztől

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 19:58

Fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki kitartóan védi a Kremlt – mondta Donald Tusk. Manfred Weber, az újonnan megválasztott elnök nem is akart Navracsics Tiborral találkozni.

Az Euronews információi és az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán elhangzott beszédek alapján Navracsics Tibornak lényegében esélye sincs arra, hogy javítsa a Néppárt és a Fidesz kapcsolatát, pedig ezzel bízták meg. Sőt, 

a legnagyobb európai pártcsaládban kifejezetten örülnek annak, hogy még tavaly eltávolították a Fideszt, így Orbán Viktor oroszbarát politikája nem hozza kellemetlen helyzetbe a Néppártot. 

A lap úgy tudja, Navracsics sikertelenül kért találkozót Manfred Webertől.

Navracsics az atv.hu-nak azt nyilatkozta, a KDNP-tagságát aktiválva látogatott Rotterdamba, az egyik fontos feladatának pedig azt tartja, hogy az Európai Néppártot és a Fideszt közelebb hozza egymáshoz. 

Az Euronews idézi a leköszönő elnököt, Donald Tuskot is, aki világossá tette: örül a Puytin-barát Orbán távozásának.

Világosan látszik, mennyire fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki konzisztens módon védi a Kremlt és népszerűsíti az új illiberális demokráciát, ami tulajdonképpen az autoriter állam egy új változata.

A lengyel politikus így folytatta: „Ez nem volt könnyű döntés. Hónapokon át győzködtem arról a vezetőinket, hogy ezt kell tenni. És ha nincs Manfred Weber elkötelezettsége és segítsége, akkor ma egy nagyon nehéz problémával néznénk szembe”.  

A Néppárt EP-frakciója kényszerítette ki a Fidesz távozását azzal az alapszabály-módosítással, amely lehetővé tette egész pártok kizárását a képviselőcsoportból. Orbán Viktor e döntés után jelezte, a Fidesz elhagyja a frakciót és magát a Néppártot is.

A német Manfred Weber a megválasztása utáni beszédében így mondott köszönetet Tusknak Orbán eltávolításáért: „Az ön erős vezetése alatt lezártuk az Orbán Viktor-fejezetet. Ma pedig mi hordozzuk a demokrácia, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc zászlaját.”

A lengyel Polgári Platform EP-képviselője, a volt külügyminiszter Radek Sikorski szerint Orbánnak nem a Néppártban, hanem Putyin Egységes Oroszország Pártjában van a helye. 

Örülök, hogy kivágtunk téged a Néppártból

– fogalmazott.

A miniszter stábja a cikk megjelenése után azt közölte, hogy Navracsics Tibor Rotterdamban Michaela Šojdrová cseh EP-képviselővel, Esteban González Pons spanyol EP-képviselővel és Mikuláš Dzurinda volt szlovák miniszterelnökkel találkozott.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Külföld#európai néppárt#fidesz#kizárás#kilépés

Címlapról ajánljuk