Külföld

Szergej Lavrov: Az „épeszű nyugati politikusok” tudatában vannak a háborús kockázatnak

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 17:51

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok hírére reagált az orosz külügyminiszter.

Ukrajna az illendőség összes határát átlépi, miközben fegyverszállítmányokat követel a Nyugattól, a rakétasorozatvető-szállítmányokkal pedig kiprovokálja a Nyugat bevonódását a harci cselekményekbe – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szaúd-arábiai látogatásán. A TASZSZ hírügynökség cikkét a Népszava szemlézte.

A tárcavezető az után beszélt erről, hogy Joe Biden amerikai elnök közölte, az Egyesült Államok fejlettebb rakétarendszereket küld Kijevnek, majd nem sokkal később Olaf Scholz német kancellár is bejelentette, hogy Németország egyebek mellett közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket és radart ad Ukrajnának. „Ilyen kockázatok (harmadik országok bevonása az ukrajnai konfliktusba – TASZSZ) természetesen fennállnak, az pedig, amit a kijevi rezsim olyannyira határozottan követel, hogy úgy mondjam, nyugati pártfogóitól, először is, túlmegy az illendőség és a diplomáciai kommunikáció minden határán, másodszor pedig, közvetlen provokáció, amelynek célja, hogy bevonja a Nyugatot a harci cselekményekbe” – fogalmazott Lavrov.

Szergej Lavrov szerint az „épeszű nyugati politikusok” tudatában vannak a konfliktus kiterjedésének kockázatával, és nem fogadják el, hogy ehhez hasonló forgatókönyvek kialakuljanak.

Egyenesen megmondom, hogy az Európai Unióban, különösen annak északi részén, vannak olyan politikusok, akik készek belemenni ebbe az őrültségbe csak azért, hogy kielégítsék becsvágyukat, de a komoly országok az Európai Unióban, természetesen, tökéletesen értik, hogy elfogadhatatlan az ilyen forgatókönyvek kialakulása

 – jelentette ki.

Nyitókép: Oroszország Külügyminisztériuma / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#szergej lavrov

Címlapról ajánljuk