Külföld

Nem bírta a műtét utáni fájdalmat a tulsai kórházi lövöldöző

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 21:47

A támadó annak az orvosnak az életére akart törni, aki nemrégiben a hátát műtötte. Rajta kívül megölt még egy orvost, egy recepcióst és egy beteget is, majd végzett magával.

Betegség, konkrétan műtét utáni fájdalom motiválta azt a férfit, aki helyi idő szerint szerda délután nyitott tüzet az Oklahoma állambeli Tulsa egyik kórházának második emeletén, jelentette be csütörtökön a tulsai rendőrség.

A férfi azzal az orvossal akart végezni, aki nemrégiben a férfi hátműtétjét végezte. A páciens a műtét óta többször is felhívta a kórházat és a nem múló fájdalmaira panaszkodott, dr. Preston Phillipset okolva.

Öt halott

A férfi szerdán egy AR-15 típusú puskával és egy pisztollyal rontott be a kórházba, előbbit csupán néhány órával a bűncselekmény elkövetése előtt vásárolta. Dr. Preston Phillipsen kívül megölt még egy orvost, egy recepcióst és egy beteget is. A lövöldözés után magával is végzett. Mire a rendőrség kiért a helyszínre, a támadó már halott volt, írja az MTI.

Wendell Franklin, tulsai rendőrkapitány közölte: az elkövetőnél levelet is találtak, amelyben a férfi egyértelműen leírta, hogy kifejezetten azért megy a kórházba, hogy megölje a műtétet végző orvost és mindenkit, aki az útjába áll.

A elkövető nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A St. Francis Kórházat a történtek után lezárták, és péntekig minden időpontot töröltek. Richard Meulenberg, helyi rendőrszázados nyilatkozata szerint többen is megsérültek, azt azonban még nem tudni, hogy pontosan hányan.

A 233. mészárlás 2022-ben

A szerdai tulsai lövöldözés az elmúlt pár hétben a negyedik fegyveres erőszakos bűncselekmény volt, az amerikai fegyveres erőszak archívuma (Gun Violence Archive) szerint pedig idén a 233. tömegmészárlás az Egyesült Államokban. 

A múlt heti texasi iskolai vérontásban 19 általános iskolás gyermek és két tanár vesztette életét. Május közepén egy buffalói élelmiszerüzletben nyitott tüzet egy 18 éves fiú, aki szándékosan fekete emberekre lőtt, tíz halottat hagyva maga után. Rá egy nappal egy Tajvan-gyűlölő férfi egy ázsiaiak látogatta kaliforniai presbiteriánus templomban kezdett el lövöldözni.


Nyitókép: J Pat Carter/Getty Images

#Külföld#oklahoma#lövöldözés#kórház#fegyvertartás#tulsa#egyesült államok#usa

Címlapról ajánljuk