Külföld

Olajembargó: megvédte Magyarországot a német zöldpárti politikus

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 11:51

Úgy látja, Magyarország álláspontjánál van nagyobb probléma is.

Sergey Lagodinsky, a német Zöldek EP-képviselője a Deutschlandfunk adásában megvédte Magyarország álláspontját az Oroszországot érintő uniós olajszankció ügyében. 

Lagodinksy szerint az a legfontosabb, hogy a tárgyalások tisztességes eredményre jutottak, ami lehetővé teszi, hogy év végéig leállítsák az oroszországi olajimport 90 százalékát. Megérti, hogy egy olyan országnak, mint Magyarország – amelynek semmilyen tengeri kapcsolata nincs – segítségre van szüksége. A fő probléma az, hogy hosszú távon valószínűleg nem lesznek erőfeszítések arra, hogy az ország ne legyen kitéve az orosz olaj iránti igénynek – mondta Lagodinsky Magyarországra célozva. 

A politikus legalább ekkora problémának látja, hogy Görögország megakadályozta az európai hajózási társaságok olajszállítmányozásának tervezett betiltását.

Hétfő éjszaka megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról. A csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, így Magyarország továbbra is orosz olajat vásárol a Barátság vezetéken keresztül.

Nyitókép: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images

 

#Külföld#olajembargó#németország#sergey lagodinsky

Címlapról ajánljuk