Külföld

Orbán Viktor születésnapjára ünnepséget hirdettek Boszniában, de senki nem ment el rá

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 19:21

Az eseménynek több köze lehet a szerb nacionalizmushoz, mint a magyar miniszterelnökhöz.

Senki, még a szervezők sem mentek el arra az ünnepségre, amit Orbán Viktor születésnapjára hirdettek meg az észak-boszniai Prijedor főterén – tudósít a Szabad Európa.

A magyar miniszterelnök mellett a szerb Pink TV tulajdonosa, Željko Mitrović születésnapjáról és Aleksandar Vučić szerb elnök beiktatásának ötödik évfordulójáról is megemlékeztek volna. 1500 fő várható részvételét jelentették be, ehhez képest csak újságírók voltak jelen a meghirdetett időpontban.

Az esemény egyik szervezője a Princip nevű, tavaly bejegyzett ifjúsági szervezet volt, amelynek céljai közt szerepel „a Boszniai Szerb Köztársaság érdekeit szolgáló” események szervezése. A szervezet korábban a Facebook oldalán mondott köszönetet a „baráti” Oroszországnak, amiért az megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a srebrenicai mészárlást elítélő nyilatkozatot fogadjanak el.

Szervezőként tüntették fel Žarko Kovačevićet is, Prijedor polgármester-helyettesét, aki a nacionalista Egyesült Szerbség párt tagja. Ez a párt a koalíciós partnere Milorad Dodik szerb elnök pártjának, Dodiknak pedig szövetségese Orbán Viktor, aki a választási kampányban épp a Pink TV-nek nyilatkozott. A csatorna tulajdonosa, Željko Mitrović tagja volt Slobodan Milošević felesége pártjának.

A Szabad Európa szerint a kudarcba fulladt rendezvénynek a szerb nacionalizmushoz több köze lehetett, mint a magyar miniszterelnök születésnapjához: május 31. ugyanis a délszláv háború helyi, bosnyák és horvát civil áldozatainak emléknapja is. Ilyenkor ugyancsak a város főterén tartják a „fehér szalag napját”.

A szerb csapatok 1992. május 31-én rendelték el az általuk elfoglalt Prijedorban, hogy a bosnyákoknak és a horvátoknak fehér szalagot kell viselniük nyilvános helyen. A város területén mintegy hatezer bosnyák és horvát embert fogtak el, akiket a húsz kilométerre lévő omarskai haláltáborba hurcoltak. A foglyokat kínozták, sokukat kivégezték, 1992 végére pedig a város 25 ezres lakosságából legalább hétezer embert eltűntként tartottak nyilván.

Az áldozatokról való keddi megemlékezést megtartották.

Nyitókép: Orbán Viktor és Milorad Dodik – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#orbán viktor#születésnap#bosznia#nacionalizmus#ünnepség

Címlapról ajánljuk