Külföld

CNN: Jól van az úgy, hogy Magyarország képes váltságdíjat követelni az EU-tól?

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 18:58

Korábban több nagy külföldi lap is Orbán Viktor győzelméről írt.

„Szabadna-e a Magyarországhoz hasonló országoknak váltságdíjat követelni az EU-tól a vétójukkal?” – tette fel a kérdést a CNN a címlapon megjelentetett elemző cikkében. A Luke McGee gazdasági szerző által írt cikk az EU olajembargóját tárgyalja, de azt is írja: „a nyugati egységre még további tesztek várnak”.

McGee szerint Orbán Viktor egy kulcsszövetségese Vlagyimir Putyinnak az EU-ban. „Szükségtelen elmondani, hogy az, hogy egy EU-s vezető egy EU-s kulcsintézmény vereségét ünnepli” problémát okozhat az európai egység számára.

Szerinte a megállapodás megkönnyebbülést jelent az EU-nak, de sok csatát kell megvívniuk, és az európai egység is megszenvedheti ezt.

Korábban az osztrák Die Presse arról írt: az egyhónapos, feszült tárgyalások végére pontosan az lett, amit a magyar miniszterelnök akart: egy határidő nélküli felmentés a Barátság vezetéken érkező orosz olaj behozatalának tilalma alól.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a tagországok megegyeztek az orosz olaj behozatalának tilalmáról, azonban azzal a könnyítéssel, hogy az embargó csak a tartályhajókra vonatkozik. Magyarország egyik feltétele éppen ez volt, az ország ugyanis olajszükséglete jelentős részét a Barátság vezetéken át Oroszországból érkező olajjal fedezi.

Az embargóval az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orbán viktor#cnn#eu#elemzés#olajembargó#vétó

Címlapról ajánljuk