Külföld

Joe Biden: nem küldünk nagy hatótávolságú rakétarendszereket Kijevbe, amelyekkel Oroszországot támadhatják

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 20:49

Az amerikai elnök nyilatkozatát észszerű döntésnek nevezte Dimitrij Medvegyev.

Ukrajna folyamatosan nagy hatótávolságú rakétarendszereket kér szövetségeseitől az immár több, mint 90 napja folyó háború folytatásához, többek között olyan MLRS (Multiple Launch Rocket System) és HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) rendszereket, amelyekkel akár tucatnyi rakétát is kilőhetnek, akár 500-1000 kilométerre lévő célpontokra is – adta közre az MTI.

A Fehér Ház jelenleg is dolgozik annak a következő katonai felszerelési szállítmánynak az összeállításán, amelyet Washington a következő napokban jelenthet be hivatalosan. Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője észszerű döntésnek nevezte az amerikai elnök bejelentését.

Máskülönben, ha a városainkat támadás alá vennék, az orosz fegyveres erők beváltanák fenyegetésüket, és megtámadnák azokat a központokat, ahol ilyen bűncselekményt jelentő döntések születnek – mondta Medvegyev.

A korábbi orosz elnök (2008-2012) és miniszterelnök (2012-2020) hozzátette: ezek egy része nem Kijevben van. Nincs szükség további magyarázatra.

Az Egyesült Államok már eddig is szállított Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú fegyvereket, mint például az M777-es, 155 milliméteres vontatott tarack, Dánia pedig Harpoon (Szigony) típusú, hadihajók ellen használt robotrepülőgépeket küldött Kijevnek – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton.

Nyitókép: Michael Reynolds / EPA / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#joe biden#orosz-ukrán háború#egyesült államok#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk