Külföld

Donald Trump szerint a 21 áldozatot követelő iskolai lövöldözés bizonyíték arra, hogy még több fegyvert kell adni az amerikaiak kezébe

rtl.hurtl.hu

2022. május 28. 16:08

A volt amerikai elnök szerint a tanárokat is fel kéne fegyverezni.

Donald Trump volt a sztárvendége az NRA nevű fegyverlobbi-szervezet texasi eseményének, amit három nappal azután tartottak, hogy egy 18 éves támadó megölt 19 kisiskolást és két tanárt az állam egyik kisvárosának iskolájában.

Trump most arról beszélt: ez a lövöldözés bizonyíték arra, hogy még több fegyvert kell adni az amerikaiak kezébe. A tüntetők gyűrűjében tartott houstoni fórum több felszólalója is arról beszélt, hogy nem a fegyverek jelentik a problémát, hanem az, hogy nem elég biztonságosak az iskolák.

A gonosz jelenléte a világban nem ok arra, hogy elvegyük a fegyvereket a törvénytisztelő polgároktól. A gonosz jelenléte az egyik legjobb ok arra, hogy felfegyverezzük a törvénytisztelő állampolgárokat

– fogalmazott a volt elnök. A demokrata pártot azzal támadta, hogy politikai tőkét akarnak kovácsolni a tragédiából, a fegyvertartás szigorítását pedig „szélsőséges” ötletnek nevezte.

Ehelyett szerinte a következőkkel lehetne megakadályozni az iskolai lövöldözéseket:

  • szigorítani az iskolák biztonságát: csak egy bejárat legyen használható, legyenek erősek a kerítések, és fémdetektorokat is alkalmazzanak
  • rendőrtisztet minden iskolába
  • fegyvereket a tanárok kezébe

Se ő, se a többi felszólaló nem emlékezett meg arról, hogy a texasi általános iskolában nemrég komoly biztonsági fejlesztéseket hajtottak végre, illetve hogy a lövöldöző nem a hivatalos bejáraton keresztül érkezett, hanem egy hátsó ajtót feszített fel, ami zárva volt.

Az NRA a Guardian szerint nehéz éveken van keresztül: a fegyverviseléspárti, republikánus politikusoknál milliókkal lobbizó szervezet nemrég hiába kért csődvédelmet, többen is beperelték, valamint csalás miatt is nyomoz ellenük a New York-i államügyész hivatala.

Az RTL Híradó nemrég arról tájékoztatott: egyre több részlet derül ki az Egyesült Államok történelmének második legvéresebb iskolai lövöldözéséről. Szemtanúk szerint a rendőrök nem álltak a helyzet magaslatán.

„Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, természetesen nem volt helyes döntés” az, hogy mintegy húsz rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti folyosón a végzetes napon, mondta nemrég a texasi rendőrségi szervezet igazgatója az MTI szerint.

Nyitókép: AP Photo / Michael Wyke

#Külföld#donald trump#nra#fegyver#fegyverviselés#usa#texas#lövöldözés

Címlapról ajánljuk