Külföld

Sokakat dühít egy lengyel ingatlancég Auschwitzot idéző kapufelújítása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 27. 10:04

A wroclawi malomipari műemlékegyüttest felújítva megőrizték a létesítmény eredeti kovácsoltvas kapuját is, ami most rossz emlékeket idéz a lengyelekben.

Össztűz alá került egy lengyel ingatlancég, amiért felújított egy olyan kaput, ami a tiltakozók szerint úgy néz ki, mintha az auschwitzi haláltáborból származna, írja a Daily Mail. A Wroclawban található ipari műemlékegyüttes, a Różanka malom alapos felújításon esett át, aminek részeként megőrizték és felújították a malom eredeti kovácsoltvas kapuját is.


Dominik Gawron Twitter-felhasználó május 24-én közzétett egy fotót a Różanka feliratú kapuról a következőket írva hozzá:

El kell ismernem, hogy a wrocławi építészek felnőttek a feladathoz.

A fotó elég hamar körbement a lengyel interneten, és sokan felháborodtak rajta, a Nowe Miasto Różanka loft lakópark kivitelezőit érzéketlenséggel vádolva. Azt állítják, hogy nagyon hasonlít az auschwitzi haláltábor hírhedt kapujára, amin az „Arbeit Macht Frei” felirat áll. 

A német kifejezés – „A munka szabaddá tesz” – egybeforrt a oświęcimi koncentrációs táborban a második világháború alatt meggyilkolt zsidók, lengyelek és cigányok tragédiájával és a náci gonoszsággal.

Az egykori malom felújítói a felháborodást látva védekezni kényszerültek. „A létesítményt történelmi műtárgyként őriztük meg és restauráltuk, a revitalizálást a műemlékvédelmi felügyelet hagyta jóvá és ellenőrizte” – nyilatkozta Marek Thorz, a befektető cég illetékese a Tu Wroclaw internetes lapnak

A kapu a hely történelméről tanúskodik, és a lengyel kézművesség emlékezete miatt is értékes

– tette hozzá Thorz, emlékeztetve arra, hogy az év elején még lakossági petíció is indult, amiben műemlékvédők felszólították a fejlesztőket, hogy újítsák fel a történelmi Różanka-kaput.

A kapu egyébként így nézett ki a felújítás előtt:


Példa a fentihez hasonló vaskapura Magyarországról:


Az auschwitzi haláltábor kapuja:

Fotó: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images


Nyitókép: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

#Külföld#lengyelország#wroclaw#auschwitz#haláltábor#kapu#malom#műemlék#ipari műemlék

Címlapról ajánljuk