Külföld

A texasi iskolai lövöldözéshez riasztott rendőrök ahelyett, hogy bementek volna az épületbe, az aggódó szülőket vitték a földre

Dévai LászlóDévai László

2022. május 26. 7:33

Menjünk be mi, mert ezek nem tesznek semmit – javasolta az egyik szülő a többieknek.

Megrázó részleteket közölt az AP a keddi texasi iskolai lövöldözésről, amiben 19 gyerek és két felnőtt halt meg. A támadót, a 18 éves Salvador Ramos-t a rendőrök lelőtték. A híroldal helyszíni tudósításából ugyanakkor kiderül, hogy a hatóságok közel sem voltak a helyzet magaslatán.

Az iskolához nem sokkal az első lövések után megérkeztek az aggódó szülők is, akik meglepve tapasztalták, hogy a rendőrök nem rontanak be az iskolába.

Azt pontosan nem tudni, mire vártak, de a szemtanúk szerint az egységek csak ácsorogtak. Ezt megunva több szülő is kérdőre vonta a fegyveres erőket.

Menjetek be! Menjetek be oda!

– kiabálták az aggódó szülők a rendőröknek. A 24 éves Juan Carranza az egész jelenetnek a szemtanúja volt. Carranza az utca túloldalán lakik és végignézte, ahogy az egyre idegesebb hozzátartozók számonkérik a rendőröket.

Javier Cazares, akinek negyedik osztályos lánya, Jacklyn Cazares meghalt a támadásban, azt mondta, hogy az iskolába rohant, amikor meghallotta a lövöldözést. Mikor Cazares a helyszínre ért a rendőrök még az épület előtt gyülekeztek. A gyászoló édesanya elmondta, hogy feldühítette, hogy a rendőrök nem hatoltak be az épületbe.

Menjünk be mi, mert ezek nem tesznek semmit

– javasolta Cazares a többi szülőnek, hozzátéve, hogy a rendőrök teljesen felkészületlenek voltak.

A környéken lakó Carranza a támadás előtt végignézte, amint Salvador Ramos megérkezik, majd megragadja AR-15 típusú félautomata puskáját és rálő két emberre. A járókelőknek nem esett bajuk, el tudtak menekülni. Steve McCraw, az amerikai közbiztonsági minisztérium igazgatója azt mondta az újságíróknak, hogy 40-60 perc telt el a lövöldözés kezdete és a speciális egységek megérkezése között, ami ellentétes az első beszámolókkal, melyek szerint egy arra járó rendőr szinte azonnal észlelte a támadást, és lelőtte a fegyverest.

A lényeg az, hogy a rendfenntartók megérkeztek a helyszínre –

mondta McCraw.

A Twitteren elkezdtek terjedni olyan képek és videók, amelyeken az látszik, hogy a rendőrök inkább a gyerekeikért aggódó szülőket próbálták megfékezni. Azokat a szülőket pedig, akik megpróbáltak bejutni az iskolába levitték a földre.

 

Hozzászólna? Látogassa meg Facebook-oldalunkat!


Nyitókép: Twitter

#Külföld#texas#iskolai lövöldözés#salvador ramos#texasi iskolai lövöldözés

Címlapról ajánljuk