Külföld

„Teljesen felkészületlenül küldtek Ukrajnába” – megszólalt egy orosz hadifogoly

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 11:45

Ritka interjút adott egy orosz katona a Guardiannek.

Megszólalt egy volt orosz hadifogoly, aki 45 napot töltött az ukránok börtönében. A 21 éves férfi a Guardiannek arról beszélt: rögtön az első, ellenséggel való konfrontáció során elfogták.

Lerohantak minket, és nem tudtunk küzdeni ellenük. Meg kellett adnunk magunkat

– emlékezett vissza a március 2-i esetre.

Az ezután következő másfél hónapot hadifogságban töltötte, egy fogolycsere során szabadult ki április közepén. Ha visszamehetne az időben, mindent elkövetne azért, hogy elkerülje az orosz hadsereget.

„Teljesen felkészületlenül küldtek Ukrajnába” – mondta. A katonát decemberben helyezték át a Krím-félszigetre. Ekkor egy egyhetes kiképzést kapott, ami szerinte egyáltalán nem készítette fel a háborúra.

„A fiatal srácok közül többen el sem tudták képzelni, hogy háborúba kell vonulnunk. A legutolsó pillanatban árulták el ezt nekünk, az invázió előtt éjszakán” – mondta, igaz erről már korábban is lehetett hallani számos forrásból.

Február 25-én lépett be Ukrajna területére, ahol hamarosan elszakadt egységével a seregtől. Ekkor ütöttek rajtuk az ukránok. Elmondása szerint egy lövedék is eltalálta a kezén.

Valósággal rettegett a hadifogságban: félt, hogy megölik az ukránok, de végül még csak fizikailag sem bántalmazták. Mentálisan viszont eleget szenvedett: az ukránok azzal fenyegették, hogy halálra éheztetik, és azt mondták neki és társainak, hogy ők „a társadalom legalja”. Végső soron az unalom volt a legkínzóbb a hadifogság alatt.

A hadifoglyok helyzetével korábban a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép: Fókusz

#Külföld#orosz#hadifogoly#orosz-ukrán háború#invázió#krím félsziget#kiképzés

Címlapról ajánljuk