Külföld

Lelőtték az orosz légierő nyugdíjas tábornokát Ukrajna fölött – de mit keresett egyáltalán ott?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 24. 19:02

A 63 éves Kanamat Botasev a legmagasabb rangú orosz pilóta, akinek a haláláról jelenleg tudni lehet. Popasznaja közelében lőtték le Szu-25-ös csatarepülőgépét.

Az Ukrajnát támadó orosz alakulatok különös veszteségéről számolt be a BBC orosz kiadása kedden. A megerősített híradások szerint bevetés közben életét vesztette az orosz légierő egyik nyugalmazott vezérőrnagya: a 63 éves Kanamat Botasevet Ukrajna felett lőtték le.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara május 22-én, vasárnap jelentette be, hogy lelőttek egy orosz Szu-25-ös támadó-repülőgépet. A jelentés szerint a pilótának nem volt ideje katapultálni. A magas rangú nyugdíjas pilóta haláláról másnap adtak hírt

Most Botasev három volt beosztottja is megerősítette a BBC-nek, hogy Botasev vesztette életét a Luhanszk régió felett, Popasznaja közelében lelőtt Szu-25-ösben.


Botasev a legmagasabb rangú orosz pilóta, akinek a haláláról jelenleg tudni lehet. Nyugdíjazása előtt a voronyezsi repülőezred parancsnoka volt. 

Egy ilyen magas rangú nyugalmazott tiszt éles bevetése elég sok kérdést vet fel. 

A legkézenfekvőbb következtetés az lehet, hogy Oroszországnak nincs elég hadra fogható, jól képzett, tapasztalt pilótája, de az sem kizárt, hogy maga Botasev kérte, hadd repüljön újra.

Luhanszk régióban zajlanak most a leghevesebb harcok. Az orosz hadsereg egyrészt Kramatorszk felé próbál előrenyomulni, elérni a luhanszki régió közigazgatási határait, és bekeríteni azt. Botasev utolsó repüléséról annyit tudni, hogy irányítatlan föld-levegő rakétákkal támadott földi célpontokat, majd bombákat is dobott. A támadásból kifordulva egy földről indított Stinger, azaz ember által hordozható légvédelmi rakéta találta el a gépét.


Kanamat Botasev 1959-ben született Karacsáj-Cserkesziában, a légierő-főiskolán vadászbombázó képesítést szerzett, és egészen tábornokságig vitte a ranglétrán. Katonai karrierje 2012 júniusában szakadt meg, amikor Petrozsény közelében lezuhant egy Szu-27-essel. Mint kiderült, a tábornoknak nem volt engedélye rá, mégis megkérte egy ezredes barátját, hogy adja neki oda egy körre a vadászgépet. Kiderült az is, hogy Botasevnek már volt hasonló ügye 2011-ben, akkor is engedély nélkül repült egy Szu-34-es repülőgéppel. Botasevet bűnösnek találták, és négy év próbaidőre és 5 millió rubel pénzbüntetésre ítélték. A tárgyalás után Botasev nyugdíjba vonult a fegyveres erőktől, és a szentpétervári és a leningrádi régió légi közlekedési szervezetének alelnökeként dolgozott.

Abban, hogy a nyugalmazott tábornok a most lelőtt Szu-25-ös gépet vezesse, a BBC szerint az is szerepet játszhatott, hogy az orosz katonai regisztrációs és sorozó hivatalok, hazafias szervezetek és Putyin zsoldoshadserege, a Wagner-csoport március eleje óta aktívan kampányol, hogy tapasztalt katonákat, veteránokat csábítson az Ukrajna ellen indított „speciális katonai hadművelethez”. A BBC gyűjtése szerint legalább kilenc 50 év feletti nyugalmazott orosz katona halt eddig meg Ukrajnában. Egyikük, Valerij Statilko nyugalmazott légideszantos őrnagy 60 év feletti volt, akárcsak Botasev.

A brit hírszerzés szerint az orosz offenzíva elakadt. Ennek egyik oka, hogy nem értek el légi fölényt Ukrajna fölött. Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint február 24-e óta már 204 orosz katonai repülőgépet lőttek le. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta ezeket a számokat, és március vége óta nem közölt friss információkat veszteségeiről.

Nyílt forrásokból az orosz hadsereg legalább két aktív tábornoka ukrajnai haláláról lehet tudni. Andrej Szuhovetszki és Vlagyimir Frolov vezérőrnagyok halálát Oroszország megerősítette. A szokatlanul nagy arányú orosz tiszti veszteségekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Nyitókép: mil.in.ua

#Külföld#orosz-ukrán háború#légierő#lelőtték#tábornok#tiszt#oroszország#hadsereg#háborús veszteség

Címlapról ajánljuk