Külföld

Katonai beavatkozásra is hajlandó Amerika, ha Kína megtámadja Tajvant

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 11:13

Erről Joe Biden beszélt hozzátéve, hogy reméli, nem kerül ilyen eseményre sor.

Az Egyesült Államok hajlandó lenne katonai beavatkozásra, ha Kína megtámadná Tajvant – erről Joe Biden amerikai elnök beszélt hétfőn Tokióban. Hozzátette, hogy Tajvan megvédése még nagyobb felelősséget ró országára azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A Tajvannal fenntartott kapcsolatokról szóló 1979-es amerikai törvényben nem szerepel, hogy az Egyesült Államok katonailag is fellépne, ha Kína megtámadná Tajvant. Ugyanakkor az amerikai politika részévé teszi, hogy biztosítsák Tajvannak az önvédelemhez szükséges erőforrásokat, és megakadályozzanak bármilyen egyoldalú próbálkozást Kína részéről Tajvan státuszának megváltoztatására.

A japán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Joe Biden azt mondta, Kína bármilyen erőfeszítése arra, hogy katonai erőt vessen be Tajvannal szemben, destabilizálná az egész térséget és hasonló cselekedet lenne, mint ami Ukrajnával történt. Az amerikai elnök ugyanakkor azt reméli, hogy Kína nem fogja megpróbálni erővel elfoglalni Tajvant, de ez attól is függ, hogy a nemzetközi közösség mennyire erősen teszi egyértelművé, hogy ez hosszú távon ellenérzést vált ki.

Joe Biden a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin komoly árat fizessen az Ukrajnában elkövetett barbár cselekedetekért, mert ez is megmutatja Kínának és más országoknak, hogy az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok.

Nyitókép: Nicolas Datiche - Pool/Getty Images

#Külföld#kína#tajvan#amerikai egyesült államok#katonai beavatkozás#joe biden

Címlapról ajánljuk