Külföld

A zaporizzsjai atomerőmű dolgozóját az otthonában lőtték le az orosz katonák

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 21:36

A férfit kórházba szállították, az állapota súlyos.

Orosz katonák behatoltak Szerhij Svec, a zaporizzsjai atomerőmű energiajavító részlege egyik alkalmazottjának házába, és automata fegyverekkel meglőtték – közli az MTI az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegram-bejegyzésére hivatkozva.

Az Enerhoatom hozzáfűzte, hogy a szakembert számos lőtt sérüléssel szállították kórházba és életveszélyes állapotban van. Az Ukrajiszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ország keleti részében lévő atomerőművet március 4. óta tartják megszállva az orosz erők.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy eddig 24 település fölött vette vissza Ukrajna az ellenőrzését a keleti országrészben lévő Harkiv megyében. Szavai szerint a május elején visszafoglalt Kutuzovka faluban mintegy 170 helyi lakos (köztük negyven, 12 évesnél fiatalabb gyermek) élt több mint két hónapig egy óvoda pincéjében.

Az ukrán vezérkar arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon és a vele keletről szomszédos Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részein az oroszok már 19, úgynevezett parancsoki hivatalt hoztak létre.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be a Telegramon, hogy az orosz csapatok hétfőn is szünet nélkül lőtték Szeverodonecket, az eddigi információk alapján egy 58 éves nő megsérült.

Nyitókép: Dmytro Smolyenko / Future Publishing / Getty Images

#Külföld#zaporizzsja#zaporizzsjai atomerőmű#oroszország#orosz-ukrán háború#katonaság

Címlapról ajánljuk