Külföld

Volt amerikai elnökjelölt: Fel kell készülnie az USA-nak, hogyan reagáljon Putyin atomcsapására Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 20:09

Mitt Romney szerint éppen Ukrajna lerohanásával bizonyította az orosz elnök, hogy képes logikátlan és önpusztító lépésekre.

Véleménycikket közölt a New York Times-ban Mitt Romney republikánus szenátor, aki a 2012-es amerikai elnökválasztáson Barack Obama volt elnök kihívója volt. Romney szerint elegendő olyan esemény és nyilatkozat történt a közelmúltban, javarészt az oroszok részéről, amelyek miatt

ideje elképzelnünk az elképzelhetetlent, vagyis azt, hogy hogyan reagálna az Egyesült Államok katonailag és gazdaságilag egy lehetséges orosz atomcsapásra Ukrajnában, miután hagyományos haderővel nem tudta legyőzni az országot.

Romney szerint abban igaza volt Joe Biden elnöknek, hogy az oroszok atomfenyegetései ellenére nem emelte meg a nukleáris védelmi szintet (DEFCON).

Pedig a szenátor szerint Ukrajna lerohanásával Putyin már bebizonyította, hogy képes logikátlan és önpusztító döntésekre. 

Ennek ellenére Romney nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy egy lehetséges orosz atomcsapást úgy lehetne elkerülni, hogy Ukrajnát rá kellene venni a megegyezésre az oroszokkal, például a katonai támogatás megvonásával. A szenátor szerint a szabad nemzeteknek továbbra is támogatniuk kell az ukránok szabadságharcát.

Ha nem támogatnánk Ukrajnát, az olyan lenne, mintha egy kannibálnak fizetnénk, hogy minket egyen meg utoljára

– fogalmazott a szenátor, aki szerint innentől bármely atomhatalom büntetlenül megszállhatná bármelyik az országot, ez pedig drasztikusan megváltoztatná a világrendet.

Ha azonban Putyin mégis atomfegyvert vet be az ukránok ellen, több lehetősége is van a NATO-nak, például maga is beszállhatna az orosz hadsereg elleni csapásokba Ukrajnában. De a nukleáris válasz sincs kizárva. Romney szerint az atomfegyver bevetése Oroszországot végképp kizárná a nemzetközi gazdasági rendszerből, és lényegében tönkretenné.

Nyitókép: Orosz interkontinentális rakéta a moszkvai Győzelem napi parádén. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atomcsapás

Címlapról ajánljuk