Külföld

Zaklatási vádak Elon Musk ellen: péniszét mutogatta, majd lovat ígért erotikus masszázsért cserébe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 20. 8:07

A SpaceX 2018-ban 250 ezer dollárt fizetett egy légiutas-kísérőnek, hogy hallgasson az állítólagos szexuális visszaélésekről. Elon Musk politikai támadásnak nevezte az ügyet.

Az ellenem irányuló támadásokat politikai szemüvegen keresztül kell nézni – ez a szokásos (aljas) forgatókönyvük – de semmi sem fog visszatartani attól, hogy harcoljak egy jobb jövőért és a szólásszabadsághoz való jogotokért.

ezt írta ki Twitterre Elon Musk, a SpaceX űripari cég és a Tesla elektromos autókat gyártó cég tulajdonosa, miután a Business Insider hosszú cikket közölt egy vele kapcsolatos állítólagos szexuális zaklatási ügyről.

A neves amerikai gazdasági lap értesülései szerint 2018-ban a SpaceX peren kívüli egyezség részeként 250 ezer dollárt fizetett egy légiutas-kísérőnek, aki azt állította, hogy Elon Musk zaklatta őt. Az utaskísérő a kabinszemélyzet tagjaként dolgozott a SpaceX vállalati repülőgépflottájánál. Az Insider által megszerzett interjúk és dokumentumok szerint a nő azzal vádolta Muskot, hogy 2016-ban az egyik repülőúton a férfi elővette előtte merev péniszét, beleegyezése nélkül fogdosta a lábát, és felajánlotta neki, hogy erotikus masszázsért cserébe lovat vesz neki.

Stewardessből masszőz

A légiutas-kísérő annak idején egy barátnőjének számolt be arról, hogy miután elvállalta a légiutas-kísérői állást, arra bátorították, szerezzen profi masszőr képesítést, hogy masszázsokat adhasson Musknak. A SpaceX ugyanis külön hangsúlyt fektet arra, hogy a cégvezetők számára juttatásként házon belüli masszőröket alkalmaz. Az egyik ilyen masszázs során Musk Gulfstream G650ER gépének egyik privát kabinjában tett neki ajánlatot Musk, állította a nő.

A légiutas-kísérő szerint Musk 2016 végén egy londoni repülőút során arra kérte, hogy jöjjön a szobájába „egy teljes testmasszázsra”. Amikor benyitott hozzá, Musk teljesen meztelen volt, kivéve egy lepedőt, ami az ágyékát takarta. A masszázs közben Musk elővette a péniszét, majd megfogta a nő combját, és felajánlotta, hogy vesz neki egy lovat, ha „többet csinál”, utalva a szexuális aktus végrehajtására. A kísérő visszautasította, és folytatta a masszázst az elvárt szexuális szolgáltatás nélkül.

A nő azt állította, hogy miután visszautasította Musk ajánlatát, retorziók érték munkája során, gyakorlatilag megbüntették azért, mert nem volt hajlandó prostituálni magát. 2018-ban, miután meggyőződött arról, hogy Musk ajánlatának elutasítása csökkentette a lehetőségeit a SpaceX-nél, a kísérő felfogadott egy kaliforniai munkajogászt, és panaszt küldött a vállalat humánerőforrás-osztályának, amelyben részletezte a történteket.

Peren kívüli egyezség, negyedmillió dollár hallgatásért cserébe 

A kísérő panasza gyorsan megoldódott egy mediátorral tartott ülés után, amelyen Musk személyesen vett részt. Az ügy soha nem került bíróságra. 2018 novemberében Musk, a SpaceX és a légiutas-kísérő megállapodást kötött, amely alapján 250 ezer dollárt fizettek neki, cserébe azért az ígéretért, hogy nem perel. A megállapodás tartalmazott olyan titoktartási záradékokat is, amelyek megtiltják, hogy valaha is beszéljen a végkielégítésről, vagy bármilyen információt közöljön Muskról és vállalkozásairól, beleértve a SpaceX-et és a Teslát is. 

Az utaskísérő barátnője az Insidernek azt mondta, azért döntött úgy, hogy jelentkezik a lapnál a sztorival, és átadja a 4 évvel ezelőtti eljárás dokumentumait, mert ő maga is szexuális zaklatás túlélője, és kötelességének érezte, hogy megossza, amit Muskról mondtak neki. A légiutas-kísérővel ellentétben őt nem köti semmiféle titoktartási megállapodás. Maga a légiutas-kísérő nem nyilatkozott a Business Insidernek.

Musk elvicceli

Christopher Cardaci, a SpaceX jogász alelnöke annyit mondott az ügyről a Business Insidernek, hogy „nem fogok semmilyen egyezséget kommentálni”. A SpaceX ezen kívül semmit nem reagált a lap további megkereséseire.

A Business Insider a cikk megjelenése előtt megkereste Elon Muskot is, aki „politikai indíttatású bérgyilkosságnak” nevezte az ügyet, és időt kért a részletes válaszra. Annyit azért közölt, hogy szerinte „sokkal több van ebben a történetben” és hogy „ha hajlamos lennék szexuális zaklatásra, akkor valószínűleg nem ez lenne az első alkalom az egész 30 éves karrierem során, hogy ez napvilágra kerül”. A lap ismételt megkeresésére azonban már nem reagált, az utóbbi napokban azonban Twitteren több utalást is tett arra, hogy politikai nézetei miatt támadások fogják érni. Legfrissebb pénteki posztjában igyekezett elviccelni a dolgot, péniszének hosszára tett utalással:


Nyitókép: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

#Külföld#elon musk#spacex#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk