Külföld

Elővették a holland miniszterelnököt, mert sms-eket törölt a régi Nokiájáról

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 19:05

A holland kormánytagok elszámoltathatóságába az üzenetek megőrzése is beletartozik.

Kérdőre vonták a holland miniszterelnököt azért, mert sms-eket törölt a telefonjáról – számolt be az Euronews.

Mark Rutte biciklivel jár munkába és okostelefont sem használ, egy régi Nokiája van. Ám azt mondta, hogy a telefonja lelassult a rajta tárolt több ezer üzenet miatt, ezért kezdett törölgetni róla. A holland törvények értelmében viszont a kormányzati üzenetváltásokat meg kell őrizni az elszámoltathatóság érdekében.

A bonyodalmat az okozta, hogy a De Volkskrant című lap 2020-ban bírósági eljárást indított, hogy hozzáférjen a kormányfő azon üzeneteihez, amelyek a járványstratégiához kapcsolódnak, de csak azokat az sms-eket kapták meg, amelyeket Mark Rutte a saját munkatársainak küldött. Az újság szerint a miniszterelnök fontos üzeneteket törölhetett ki, ő viszont azt állítja, hogy minden fontos üzenetet továbbított a hivatalos levéltáraknak.

A De Volkskrant szerint problémás, hogy a miniszterelnök maga döntött arról, hogy mit töröl ki a telefonjából. A Reuters tudósítása szerint azonban Mark Rutte azt mondta, hogy nem az ő személyes felelőssége az üzenetek megőrzése, és a szabályok szerint neki kellett eldöntenie, hogy mit tekint fontosnak.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy nem továbbítottam megőrzésre személyes üzeneteket, vagy olyanokat, amelyekben annyi állt, hogy hívj fel, vagy a találkozót elhalasztjuk, de amiben volt érdemi tartalom, azt továbbküldtem

– jelentette ki.

Mark Rutténak egyébként már van okostelefonja, mert nemrég egy amerikai látogatásán nem tudott felcsatlakozni a mobilhálózatra a Nokiája.

Nyitókép: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#mark rutte#mobiltelefon#sms#hollandia

Címlapról ajánljuk