Külföld

A fideszesek is támogatják, hogy külön nemzetközi bíróság álljon fel az orosz háborús bűnök feltárására és a vezetők számonkérésére

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 20:35

Népirtásról és emberiségellenes bűncselekményekről is beszéltek.

Különleges nemzetközi törvényszéket kell létrehozni, és bírái elé kell állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió során elkövetett bűntettek miatt, jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön.

Az MTI szerint az állásfoglalásban az EP-képviselők felszólították az uniós intézmények vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az orosz és fehérorosz vezetők felelősségre vonásáért a háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és az ukrajnai agresszió során elkövetett bűncselekmények miatt.

Véleményük szerint a vonatkozó vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vett teljes személyzetére és a kormányalkalmazottakra is ki kellene terjednie.

Kiemelték: az atrocitások, többek között a települések válogatás nélküli bombázása, az erőszakos kitelepítések, a tiltott lőszerek használata, a konfliktusövezetekből az előzetesen elfogadott humanitárius folyosókon keresztül menekülni próbáló polgári lakosság elleni támadások, a civilek kivégzése, a szexuális erőszak és az emberek lakóhelyük elhagyására kényszerítése súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot. Ezen tettek mindegyike háborús bűncselekménynek minősülhet, és miattuk mostanáig nem indult büntetőeljárás – emlékeztettek.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleményében Gál Kinga és Bocskor Andrea EP-képviselők hangsúlyozták: a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül, teljes körű kivizsgálás és felelősségre vonás szükséges.

A háború és a bűnök dokumentációjáról hamarosan a Házon kívül adásában láthatnak riportot. Az ehhez készült előzetest alább lehet megnézni:

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Külföld#gál kinga#fidesz#ep#háborús bűn#oroszország#javaslat#eu#bíróság

Címlapról ajánljuk