Külföld

Orosz kapcsolataiért büntetik a volt német kancellárt

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 19:30

Gerhard Schröder ellen elsöprő többséggel szavazott a testület.

A német szövetségi parlament megvonta Gerhard Schröder egykori kancellár több juttatását, mert a volt kancellár az ukrajnai háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől – tudósít az MTI.

A szociáldemokraták, a Zöldek, a liberálisok és a CDU/CSU pártszövetség képviselőinek támogatásával elfogadott indítvány szerint Schröder nem kap többé közpénzt berlini irodája és stábja fenntartására. 8300 eurós (több mint hárommillió forint) nyugdíját megtarthatja, és továbbra is gondoskodik védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal.

Az Európai Parlament is foglalkozott a volt német kancellárral, a képviselők elsöprő többséggel, 575 vokssal szavaztak arról, hogy az EU is büntesse szankciókkal Gerhard Schrödert. Bár ez a határozat nem kötelező érvényű, a képviselők célja az, hogy erős üzenetet küldjenek mindenkinek, aki Putyin barátságát keresi.

Andreas Schwab német konzervatív EP-képviselő azt mondta az Euronews tudósítása szerint, hogy korábban kancellárként nagyon tisztelte Schrödert, de a jelenlegi pozíciójában nemcsak nem segíti Németországot és az EU-t, hanem egyenesen ellene van a közös politikának és az európai érdekeknek.

Schröder 1998 és 2005 között vezette Németországot, majd orosz energiacégek igazgatóságában vállalt szerepet. Azzal, hogy tisztségeiről az ukrajnai háború kitörése után sem mondott le, saját szociáldemokrata párttársai szemében is nemkívánatossá vált. Jens Geier német szociáldemokrata EP-képviselő tragikusnak nevezte, hogy Gerhard Schröder a történelem rossz oldalát választotta, és üzletemberként viselkedik.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#gerhard schröder#európai parlament#németország#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk