Külföld

Döntött az EU: jobban megadóztatnák a multikat, Magyarország sem lehet kivétel

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 18:34

Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták a javaslatot.

Az Európai Parlament (EP) képviselői jóváhagyták azt az európai bizottsági javaslatot, amely kötelezővé tenné a globálisan minimum 15 százalékos társaságiadó-kulcsról született nemzetközi megállapodást, írja az MTI.

Az irányelv célja, hogy az uniós jogba is átültesse azt a nemzetközi társasági adómértékről született megállapodást, mely a nagy multinacionális vállalatok számára 15 százalékos minimum társaságiadó-mértéket szabna meg.

A rendeletet 503 szavazattal, 46 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadták el.  A tagállamoknak december 31-ig saját jogrendükbe átültetni az új jogszabályt.

A képviselők több ponton módosították a javaslatot, például egy felülvizsgálati záradék bevezetésével. A felülvizsgálat arra biztosítana lehetőséget, hogy változtatni lehessen az éves árbevételi küszöbértéket, amely felett a multinacionális vállalatok a minimum-adómértékre vonatkozó jogszabály hatálya alá esnek. Egy hatásvizsgálatban pedig azt mérnék fel a képviselők, hogy a jogszabály milyen hatással van a fejlődő országokra.

Az EP-képviselők továbbá visszavágnák az uniós bizottság által javasolt kivételek számát és korlátoznák a szabályokkal való visszaélés lehetőségét. Az utóbbi cél érdekében az EP az adóelkerülési megoldások elleni szabályokat tartalmazó bekezdéssel egészítette ki a jogszabály-tervezetet.

Az új adómérték mellett pénz is jön az EU-ból, de az RTL Híradó riportja szerint a magyar kormány mintha előre inna a medve bőrére: Már több mint 82 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg felsőoktatási intézményeknek a kormány az unió helyreállítási alapjából úgy, hogy annak folyósításáról még döntés sincs. Az Európai Bizottság ugyanis kifogásolta, hogy a fejlesztési pénzek elköltése nem átlátható az alapítványi fenntartásba került egyetemeknél. A kormány arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy a helyreállítási alapból mekkora összeget terveznek a felsőoktatásra fordítani 2026-ig.

Nyitókép: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

 

#Külföld#ep#adó#multi#vállalat#magyarország#javaslat

Címlapról ajánljuk