EUEurópa

Ha Meloniék lepaktálnak Orbánékkal, akkor átrendeződhet az uniós törvényhozás hatalmi egyensúlya

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 12:50

Sokak szerint reális esély van rá, hogy a Fidesz csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához.

A Politico pénteki hírlevele hosszan foglalkozik azzal, hogy az Európai Néppártból már régóta kikerült Fidesz az EP-választások után melyik pártcsaládnál találhat otthonra. Azt írják, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök minden bizonnyal az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába ültetné le a fideszes képviselőket.

Ez az a pártcsalád, amit javarészt a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek és a Morawiecki-féle Jog és Igazságosság (PiS) uralnak. Ha a Fidesz beülne a frakcióba, akkor azzal az ECR az Európai Parlament harmadik legnagyobb párttömörülése lenne. A lap szerint ez a szcenárió komoly következményekkel járna a uniós törvényhozás hatalmi egyensúlyára nézve.

Orbánék csatlakozása eddig nem tűnt zökkenőmentesnek, mivel Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök Oroszország és Ukrajna kapcsán finoman szólva sem volt egy platformon a magyar miniszterelnökkel. Lapértesülések szerint Morawiecki is hajlandó lehet félretenni a nézeteltérést, mert fontosabbnak tartja, hogy az ECR szerepét tekintve fajsúlyosabb legyen a törvényhozásba. Kifejezetten áhítja az Orbán-párt csatlakozását a spanyol populista Vox.

A Politico értesülései szerint az ECR vezető tisztségviselőivel és vezető európai parlamenti képviselőkkel folytatott egyhetes tárgyalás után látszik, hogy az oroszbarát magyarok érkezése a kisebb frakciók körében továbbra is ellenérzéseket vált ki. 

A Fidesz az ECR-ben, és von der Leyen újrázása

Arról pénteken részletesebben is írtunk, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „megszelídítésével” Giorgia Meloni olasz miniszterelnök belépett a nagy európai vezetők közé, és több jel arra mutat, hogy a Fidesz az ECR-be ül be a választások után. A hírek szerint azonban ez meglehetősen ellentmondásos lépés lenne, mert benne van a pakliban, hogy az ECR királycsináló lesz a választás után az Európai Bizottságban, és nem kizárt, hogy szerepet kap Ursula von der Leyen bizottsági elnök esetleges újrázásában. Így végső soron a magyar kormánypárt frakciója azt a von der Leyent fogja támogatni, akivel teleplakátolták Magyarországot Alex Soros társaságában.

Nyitókép: Facebook

#Európa#ep#giorgia meloni#ecr#orbán viktor#fidesz#néppárt

Címlapról ajánljuk