Külföld

Nemi erőszak miatt őrizetben egy brit konzervatív képviselő

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 7:04

Egy sor szexuális bűncselekmény miatt indítottak ellene eljárást. A politikus nevét nem hozták nyilvánosságra. 

A brit rendőrség letartóztatott hétfőn egy ötvenes éveiben járó konzervatív parlamenti képviselőt nemi erőszak, és egy sor másik szexuális bűncselekmény gyanúja miatt, amiket állítólag 2002 és 2009 között követett el – jelentette a brit sajtó

A bűncselekmények egy részét a brit parlamentben követhette el – írta a Guardian egy parlamenti forrásra hivatkozva.

Az érintett politikus nevét nem hozta nyilvánosságra sem a Konzervatív Párt, sem pedig a rendőrség. Az utóbbi az esetről szóló közleményében még a foglalkozását sem említette meg, csak annyit közöltek, hogy „egy ötvenes éveiben járó férfit szexuális tettlegesség, szexuális támadás, nemi erőszak, hivatali hatalommal való visszaélés és közhivatalban elkövetett szabálysértés gyanújával letartóztattak”, hozzátéve, hogy az esetek Londonban történtek.

A rendőrség közlése szerint a férfit két évig tartó nyomozás után tartóztatták le, és jelenleg is őrizetben van. A Konzervatív Párt egyik szóvivője megerősítette, hogy az érintett képviselőt arra kérték, hogy maradjon távol a parlamenttől, amíg tart az ellene indított nyomozás.

Az eset azután került nyilvánosságra, hogy két konzervatív képviselő is lemondott mandátumáról, szexuális botrányok miatt. Az egyikük azért, mert elítélték egy 15 éves fiú ellen elkövetett szexuális támadás miatt, egy másik pedig azért, mert pornót nézett a parlament alsóházának üléstermében – emlékeztetett a Guardian. Egy másik konzervatív képviselő ellen pedig parlamenti vizsgálat zajlik szexuális zaklatás miatt.

Az előző hónapban a The Sunday Times című brit lap arról számolt be, hogy 56 brit parlamenti képviselő ellen emeltek szexuális jellegű panaszt, amik az illetlen kijelentésektől a súlyosabb cselekedetekig terjednek. 2020-ban pedig egy volt konzervatív képviselőt két évig tartó börtönbüntetésre ítéltek két nő ellen elkövetet szexuális támadás miatt. Egyik áldozata egy parlamenti dolgozó volt – írta a Daily Mail.

Félnek az ártatlan konzervatívok

A Daily Mail közben arról számolt be, hogy a konzervatív képviselők dühösek a pártvezetésre, amiért titokban tartják az érintett képviselő nevét. Attól tartanak ugyanis, hogy spekuláció indul el kilétével kapcsolatban, és ártatlan politikusokat fognak ártatlanul gyanúsítani, és azt követelik, hogy a párt adjon ki közleményt, ha egyiküket hamisan nevezik meg.

Nyitókép: A brit parlament alsóháza, egy 2022 februárjában készült felvételen. Fotó: House of Commons/PA Images via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#brit parlament#westminster#képviselő#nemi erőszak#szexuális támadás#szexuális bűncselekmény#rendőrség#konzervatív párt

Címlapról ajánljuk