Külföld

Svédország külügyminisztere aláírta az ország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét

Dévai LászlóDévai László

2022. május 17. 13:27

Ann Linde szerint a lehető legjobb döntést hozták meg Svédország számára.

Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta kedden Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, amivel formálisan is véget vetnek a skandináv ország több, mint 200 év óta tartó katonai semlegességének.

Úgy érezzük, a lehető legjobb döntést hoztuk meg Svédország számára

– mondta Linde az aláírási ceremónia alatt.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a svéd kormány úgy döntött: benyújtják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez. A nap folyamán parlamenti vitát tartottak, amelyen csaknem az összes párt támogatta a svéd NATO-tagságot.

A Svédországban kormányzó Szociáldemokrata Párt egy nappal korábban, múlt vasárnap nyilvánította ki, hogy támogatja az ország NATO-csatlakozását. Akkor Ann Linde Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: a párt történelmi döntést hozott, amelyet az indokolt, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának következtében romlott a biztonsági helyzet Svédországban és egész Európában.

A finn parlament várhatóan kedden szavaz a csatlakozási kérelem benyújtásáról. Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő vasárnap megerősítette, hogy Finnország be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A lépést a törvényhozásnak még jóvá kell hagynia, azonban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

A finn parlamentben hétfőn kezdődött a vita az ügyben, és több mint 14 órán át tartott. Kedd reggel a törvényhozás külügyi bizottsága úgy döntött: javasolni fogja a parlamentnek, hogy hagyják jóvá a csatlakozási kérelem benyújtását.

Törökország korábban jelezte, hogy nem örülnek a skandináv országi csatlakozási szándékának, ezért nagy valószínűséggel meg fogják vétózni a kérelmüket. Törökországnak elsősorban Svédországgal van problémája, mert a svédek előszeretettel támogatják a kurdokat, akiket a török vezetés terroristákként tartanak számon.

Nyitókép: Ann Linde, Svédország külügyminisztere újságírók előtt beszél a csatlakozási kérelemről szólól parlamenti vita után. Nils Petter Nilsson / Getty Images

#Külföld#svédország#nato#csatlakozás#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk