Külföld

Kipukkasztották az orosz légzsákokat a szankciók

Dévai LászlóDévai László

2022. május 17. 9:55

Szükség törvényt bont, légzsák, ABS és ESP nélküli autókat gyártanak. 

Oroszországban kénytelenek elkezdeni olyan autók gyártását, amikben nincs sem ABS, sem ESP, sem pedig légzsákok – írja a 444.hu. Az ABS a blokkolásgátló rendszert, míg az ESP a dinamikus menetstabilizáló rendszert jelenti. Mihail Misusztyin miniszterelnök már alá is írta az erről szóló rendeletet, ami előreláthatólag 2023. február 1-jéig marad érvényben.

Az orosz autógyártás azért kényszerül erre a lépésre, mert a háború miatt ellenük hozott szankciók nyomán az említett rendszerek nem elérhetők az országban.

Iparági szakértők szerint az orosz vásárlók ezt úgy fogják megoldani, hogy a légzsákokat és az egyéb vezetést segítő technológiákat maguk fogják beszerezni és beszerelni vagy beszereltetni az autóikba.

De nem csak az említett életmentő technológiák hiánya jelent majd gondot az oroszoknak. Oroszországban is hatályos az Euro 0-tól 5-ig terjedő környezetvédelmi szabvány. Az Euro 0-s besorolással a karburátoros autókat jelölik, de a gond ezeknek az autóknak a gyártásával, hogy már nincs az országban olyan gyár, ami karburátorokat gyártana. Az újonnan gyártott orosz autók komoly suffnituning után sem lesznek képesek legalább Euro 2-es kategóriájúvá fejleszteni a járműveket, ehhez ugyanis katalizátorra is szükség lenne, amit Oroszország jelenleg nem tud beszerezni, ráadásul ezt az alkatrészt sem gyártják már az országban.

Az oroszok előbb vagy utóbb hasonló problémákba fognak ütközni minden ipari területen, a hadiiparban például komoly hátrányt jelent, ha egy ország nem tud a nemzetközi piacon modern fegyverrendszerkkel üzletelni. 

Nyitókép: Marc TULANE/Gamma-Rapho via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#Gazdaság#abs#légzsák

Címlapról ajánljuk