Külföld

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 13:49

Az étteremlánc 32 éve van jelen az országban, de az ukrajnai háború miatt most bezárnak minden üzletet. A Renault is eladta oroszországi érdekeltségeit.

Harminckét év után végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald's – közölte a The New York Times cikke szerint az étteremlánc néhány héttel azután, hogy ideiglenesen felfüggesztették 850 üzletük működését az orosz-ukrán háború kitörése miatt. 

Chris Kempczinski, a McDonald's vezérigazgatója azt mondta: „Néhányan azzal érvelhetnek, hogy helyes lenne, ha továbbra is sokaknak biztosítanánk élelmiszert, valamint munkahelyet, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az ukrajnai háború okozta humanitárius válságot.”

A McDonald's azt tervezi, hogy oroszországi érdekeltségét egy helyi vevőnek adja el. 

Az étteremlánc a védjegyektől nem válik meg, az új tulajdonos pedig nem használhatja a nevet, a logót és a márkajelzést sem. 

Ukrajnában a lánc gyorséttermei továbbra is zárva maradnak, miközben a vállalat továbbra is teljes fizetést ad az országban dolgozó alkalmazottainak.

A Renault is kivonul, Moszkváé a Lada

Teljes egészében Moszkva város tulajdonába került a Renault Oroszország – írta a Telex az orosz állami hírügynökségre hivatkozva. A szerződés alapján az orosz államnak megvolt az előjoga arra, hogy hat éven belül kivásárolja a francia tulajdonost. Azt nem tudni, hogy mekkora értékű a tranzakció. 

Emellett az orosz államé lett teljes egészében az Avtovaz is, amelynek csaknem 68 százaléka állt a francia cég tulajdonában. Az orosz fél szerint így sikerül fenntartani a Togliattiban és Izsevszkben működő gyár termelését.

Az Avtovaz gyártja a Lada család autóit, és ígérete szerint képes lesz ellátni a Renault-k szervizelését is.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#mcdonald's#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk