Külföld

Zelenszkij: Oroszország azzal fenyegeti a világot, hogy több tucat országban éhínség lesz

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 9:14

Az ukrán elnök szerint ez Moszkva szándékos, káoszt keltő stratégiájának része.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi, szokásos esti beszédében azt mondta: sok sebesültet kell evakuálni az Azovsztal acélműből, ahol a stratégiai fontosságú város utolsó védői rejtőznek, számolt be a BBC.

Az elnök szerint összetett tárgyalások folynak a kiürítési küldetés következő szakaszáról, a súlyos sebesültek és az orvosok kimenekítéséről. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy evakuáljuk mindenki mást, minden védőnket” – mondta Zelenszkij. Hozzátette: Kijev befolyásos közvetítőket vett igénybe a tárgyalásokon, de további részleteket nem közölt.

Zelenszkij kitért Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek blokádjára is. Ezen kikötők kulcsfontosságúak, szakértők szerint globális élelmiszerválság okozhat kiesésük, mivel a háború előtt Ukrajna nagy mennyiségű mezőgazdasági terméket exportált a világ minden tájára.

Zelenszkij szerint a blokád Moszkva szándékos, káoszt okozó stratégiájának része. Úgy látja, orosz tisztségviselők nyíltan azzal fenyegetik a világot, hogy több tucat országban éhínség lesz.

Közvetlenül a nyugati vezetőkhöz fordulva azt kérdezte: 

Milyen politikai instabilitáshoz és migrációs hullámokhoz fog ez vezetni? Mennyit kell majd költeni a következmények leküzdésére?


Nyitókép: Ukrán Elnöki Hivatal / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#éhezés#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk