Külföld

A hollandok hazavitetnék az Iszlám Államhoz csatlakozott nőket

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 17:55

Rotterdami bírák határozatban szólították fel a holland kormányt, hogy telepítse haza a 12 nőt és szám szerint 29 gyermeküket, akikről tudomásuk van.

Egy rotterdami bíróság azt szeretné elérni, hogy a holland kormány telepítse haza azokat a szíriai táborokban fogva tartott, holland állampolgárságú nőket, akik korábban önszántukból csatlakoztak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez – írja az MTI a Dutchnewsra hivatkozva.

A nőket terrorizmussal vádolnák meg, és törvényszék elé állítanák Hollandiában. A bírák a határozatban felszólították a holland kormányt, hogy négy hónapon belül telepítse haza azt a 12 nőt és szám szerint 29 gyermeküket, akikről a hatóságok tudnak.

Korábban volt már hasonlóra példa, február elején a hágai kormány hazatelepített öt nőt és a hozzájuk tartozó 11 gyermeket az észak-szíriai Roj menekülttáborból. Ezeket a nőket jelenleg az északkeleti Zwolle büntetés-végrehajtási intézetében tartják fogva, gyermekeiket a családtagok fogadták be.

A holland kormány számára régóta problémát jelent, hogy mit kezdjen az Iszlám Államhoz csatlakozott, és annak 2019-es bukása után fogolytáborokba került holland állampolgárokkal. A kormány egyebek között arra hivatkozik, hogy hazatelepítésük túl sok kockázattal jár a feladatot végrehajtó köztisztviselők számára.

A holland titkosszolgálat szerint mintegy 120 nagykorú holland állampolgár tartózkodik Szíriában és Irakban, valamint több mint 200 olyan gyermek, akinek legalább az egyik szülője holland állampolgár.

Nyitókép: Chris McGrath / Getty Images

#Külföld#dzsihád#hollandia#rotterdam#bíróság#nők#terrorszervezet

Címlapról ajánljuk