Külföld

Németország már az idei telet is átvészelné orosz gáz nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 10:02

A német gazdasági miniszter figyelmeztetett: a gáz ára tovább emelkedik.

Németország már az idei télen képes megbirkózni az orosz gázimport bojkottjával – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter a WirtschaftsWoche című hetilapnak az Euractiv szerint.

Felidézik: mióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, Németország fokozta erőfeszítéseit, hogy csökkentse az orosz energiaellátástól való függőségét, azonban eddig azon az állásponton voltak, hogy 2024-ig nagymértékben függ az orosz gáztól.

„Ha az év végén teli tárolóhelyekkel rendelkezünk, ha az általunk bérelt négy úszó LNG-tartályhajó közül kettő csatlakozik a hálózathoz, és jelentős energiamegtakarítást érünk el, akkor bizonyos mértékig átvészeljük a telet, ha orosz gázszállítás összeomlana” – mondta Habeck a WirtschaftsWoche-nak.

Habeck hozzátette: a leglényegesebb a fogyasztás csökkentése. Ha az ipar és a magánszemélyek 10 százalékkal csökkentenék a gázfogyasztásukat, az segítené a vészhelyzet elkerülését. A német gazdasági miniszter figyelmeztetett: a gáz ára tovább emelkedik.

Németország Európa legnagyobb földgázfogyasztója. Tavaly az ország gázimportjának 55 százaléka Oroszországból érkezett, eközben Berlinre egyre nagyobb nyomás nehezedik az Oroszországgal fenntartott energiakapcsolat miatt. A kritikusok szerint ez a kapcsolat segít finanszírozni az ukrajnai háborút.

Az IMK Intézet tanulmánya szerint az orosz gázszállítmányok hirtelen leállása a 2009-es és 2020-as gazdasági visszaeséshez hasonló recessziót idézhet elő Európa legnagyobb gazdaságában.

Nyitókép: Sean Gallup / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#gáz#oroszország

Címlapról ajánljuk