Külföld

Világszerte erősödött az antiszemitizmus, ami a szélsőjobb és a szélsőbal hibája

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 13:17

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatása szerint főként a járvány miatti összeesküvés-elméletek szították az antiszemitizmust az elmúlt évben.

Meredeken nőtt az antiszemitizmus mértéke az elmúlt év során, derül ki a Tel-Aviv-i Egyetem Kortárs Európai Zsidóság Tanulmányozásának Központja kutatásából, amit a Tett és Védelem szemlézett.

A kutatás a média és zsidó szervezetek beszámolóin, valamint a bírósági ítéletek és a rendőrségek jelentésein is alapul. A két fő esemény, ami befolyásolta a növekedést, a koronavírus-járvány, és Izrael gázai háborúja a Hamásszal voltak.

A koronavírus nyomán számos antiszemita összeesküvés-elmélet terjedt el az interneten. Ezekért a szélsőjobbos és a szélsőbalos közeg egyaránt felel. A jelentésben szó esik az iszlamista alapú zsidógyűlöletről és az Izrael-ellenes tüntetéseken történő incidensekről.

A jelentés középpontjában a német nyelvterületen elterjedt „Querdenker” mozgalom tüntetései állnak, akik az oltások és a lezárások ellen emelték fel a hangjukat. Ezeken gyakran sárga csillaggal demonstráltak, párhuzamot vonva a covid miatti szigorítások és a zsidókat sújtó korábbi diszkriminatív intézkedések között.

Ahogy az RTL Híradó beszámolt róla, Magyarországon pont nemrég követtek el egy antiszemitának nevezhető bűncselekményt: fiatalok a Dohány utcai zsinagógánál garázdálkodtak, és lendítettek kart.


Nyitókép: Samantha Zucchi/Insidefoto/Mondadori Portfolio via Getty Images

#Külföld#antiszemitizmus#konteó#covid#németország#szélsőjobb#szélsőbal

Címlapról ajánljuk