Külföld

Ukrán hírszerzés: az ellopott gabonát már el is adták az oroszok

Dévai LászlóDévai László

2022. május 11. 9:55

A hírek szerint az orosz katonák nemcsak gabonát, hanem egyéb élelmiszereket is lopnak Ukrajnából.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének jelentése szerint az országból ellopott gabonát már értékesítették is az oroszok – írja ukrán forrásokra hivatkozva a CNN. A nagy mennyiségű terményt akkor lopták el az orosz katonák, amikor megkezdték a kivonulást az ország háború eleje óta megszállás alatt tartott területeiről. 

A hírszerzés szerint a gabonát Szíriában vagy más Közel-Keleti országokban értékesítették.

Az orosz katonák nemcsak gabonát, hanem egyéb élelmiszereket is lopnak Ukrajnából, amit aztán Oroszországba vagy a Krímre szállítanak. Közölték, hogy az egyik fő gabonatermő területen, a Zaporizzsja régióban a raktárakban lévő nagy mennyiségű gabonát- és napraforgómagot előkészítik az Oroszországba szállításra.

Az szállítást teherautókból álló konvojokkal oldják meg, amiket az orosz hadsereg kísér. Az hírszerzés szerint a szóban forgó konvoj úticélja a Krím volt.

Emellett Harkiv környékéről is loptak gabonát, onnan 1500 tonnát vittek el, szintén a Krímbe. A múlt héten a védelmi minisztérium közölte, hogy az oroszok már csaknem félmillió tonna gabonát loptak el Ukrajnából.

Nyitókép: Egy szinte teljesen kifosztott magtároló Herszon közelében. John Moore / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#gabona#lopás#kereskedelem#hírszerzés

Címlapról ajánljuk