Külföld

ENSZ-főtitkár: Jelenleg nincs lehetőség béketárgyalásra vagy fegyverszünetre az orosz-ukrán háborúban

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 16:10

António Guterres szerint egyszer el fog jönni az ideje, de az nem most van.

Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani – jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár.

A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség

– fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres. Leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

Mivel egyelőre nem látnak lehetőséget sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra, a világszervezet a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország indította háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában. Kiemelte annak jelentőségét, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszer-piacaira.

Nyitókép: Ukrán katonák temetése Lvivben 2022. május 10-én. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#béketárgyalás#ensz#antónio guterres

Címlapról ajánljuk