Külföld

Sir David Attenborough és az Ukrajnába halni járó orosz tankok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 10. 10:55

Sir David Attenborough hangjára hasonlító narráció szól az Ukrajnába halni járó orosz tankokról szóló zseniális természetfilm-paródia alatt.

Nagy népszerűségnek örvend a közösségi médiában (Twitteren, Instagramon) egy 45 másodperces videó, amin egy harcképtelenné vált orosz tank látható egy zöldellő ukrán mezőgazdasági területen. A megszálló orosz erők Z-betűjével jelölt, T-72B3 páncélosról készült, drónvideóra hasonlító felvétel feltehetően számítógépes grafika eredménye, de nem ezért látták már több mint egymillióan. A kilőtt, még füstölő tankot körbejáró videó alatt ugyanis a legendás természetfilmes, Sir David Attenborough hangjára, mondhatnánk megszólalásig hasonlító narráció szól, amint bemutatja a különleges állatfajt:


A szöveg magyarra fordítva nagyjából így hangzik:

Ez egy orosz tank. A csendes-óceáni lazacokhoz hasonlóan az orosz tankok is nagy távolságokra vándorolnak Oroszország belsejéből, hogy Ukrajna gyönyörű mezőin fejezzék be életüket. Az evolúciós vágytól vezérelve, hogy életüket egy jobb helyen fejezzék be, Ukrajnába érve az orosz tankok minden fajtája elpusztul. A 2022-es vándorlás nagy esemény volt a ragadozók, például az ukrán különleges alakulatok, a TB-2 Bayraktar drónok és a helyi traktoros gazdák számára. A legtöbb tankfaj ledobja lövegtornyát, hogy így ünnepelje meg életciklusa végét.

A felvétel Saint Javelin jótékony célú webshop számára készült, és a Saint Javelin létrehozója, az ukrán-lengyel-kanadai újságíró, Christian Borys tette közzé. Sir David Attenborough hangját szofveresen generálták hozzá, de az eredmény így is roppant meggyőző.

A narrációban elhangzó utalások arra vonatkoznak, hogy az Ukrajnát megtámadó orosz alakulatok rengeteg harckocsit vesztettek az elmúlt két hónapban. Ezek egy részét precíziós tüzérségi támadásokkal, hordozható tankelhárító rakétákkal (pl. Javelin), illetve török Bayraktar drónokkal lőtték ki, a harctéren hátrahagyott tankokat pedig az ukrán farmerek szokták traktorjaikkal elvontatni, hogy ócskavasként hasznosítsák. A „lövegtorony ledobása” az orosz tankok egy jellegzetes tervezési hibáján csúfolódik: a T-72-es és T-80-as harckocsik öntöltő rendszerében úgy tárolják a lőszert, hogy ha találat éri a tankot, akkor szinte biztos, hogy az összes lövedék felrobban, a levegőbe repítve a lövegtornyot.

A 45 másodperces videót hétfőn, egy nappal David Attenborough 96. születésnapja után tették közzé Twitteren, éppen akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szovjetunió náci Németország felett aratott győzelmének évfordulóját ünnepelte Moszkvában. A korábbi évekhez képest szerényebb felvonulásról is születtek gúnyos videók, ezek itt az Ukrajnában fosztogató oroszokat állították pellengérre:


Nyitókép: Illusztráció – John Stillwell / PA Images via Getty Images felhasználásával

#Külföld#orosz-ukrán háború#t-72#tank#oroszország#haditechnika#sir david attenborough#paródia#természetfilm

Címlapról ajánljuk