Külföld

A szerb miniszterelnök támogatja a sorkatonai szolgálat bevezetését

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 21:00

Három hónapról lenne szó.

Támogatom a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, különösen ilyen helyzetben, amit most a világban tapasztalunk, hiszen egyhamar nem fogunk visszatérni a normális kerékvágásba

idézi a Szabad Magyar Szó a szerb miniszterelnököt. Ana Brnabić szerint meg kell vizsgálni, hogy a 90 napos sorkatonai szolgálat mennyibe kerülne az országnak. Szerinte „állam- és nemzetbiztonsági befektetésről” van szó, és olyan, általa liberálisnak tartott országokat is felsorolt, ahol van kötelező sorkatonai szolgálat: Litvánia, Finnország, Svédország, Dánia, Észtország, Svájc, Ausztria, Ciprus, Görögország és Norvégia.

A kormányfő beszélt arról is, hogy várhatóan még erősebb nyomás nehezedik majd Szerbiára, hogy vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. Szerinte Aleksandar Vučić elnök „hihetetlen diplomáciai játékot folytat, melynek során a történelmi és jogi ismereteire támaszkodik, így nehéz vele vitába szállni”. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin Koszovóval kapcsolatos kijelentése nehezíti Szerbia helyzetét.

Az orosz elnök nemrég arról beszélt, hogy a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok függetlensége Koszovó mintáját követi, amivel lényegében Koszovó függetlenségét ismerte el.

Nyitókép: Filip Filipovic/Getty Images

#Külföld#szerbia#sorkatonaság

Címlapról ajánljuk