Külföld

Kiakadtak Berlin polgármesterére az ukrán zászló betiltása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 19:15

Ukrajna külügyminisztere szerint tévedés az ukrán szimbólumokat egyformán kezelni az oroszokkal.

Össztűz alá került Berlin polgármestere miután a rendőrség megtiltotta, hogy május 8-án és 9-én orosz vagy ukrán zászlókat helyezzenek ki a német főváros egyes pontjain – erről a Politico ír.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini főtitkára, Stefan Evers hétfőn a Twitterre írt felháborodott bejegyzést arról, hogy Vlagyimir Putyin támogatói a második világháború végének évfordulóján „boldogan lengették” az orosz zászlót a Treptower Parkban, a szovjet háborús emlékműnél, miközben vasárnap ukrán zászlókat koboztak el a rendőrök.


A tiltás Kijevet is felháborította. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt írta, hogy Berlin hibát követ el, amikor az ukrán szimbólumokat egyformán kezeli az oroszokkal. „Az, hogy a békés tüntetőktől ukrán zászlókat koboznak el, támadás mindazok ellen, akik most Európát és Németországot védik az orosz agressziótól” – közölte.

Franziska Giffey polgármester hangsúlyozta, hogy a tiltás csak a háborús emlékhelyekre vonatkozik. Ugyanakkor Roderich Kiesewetter CDU-s politikus, aki múlt héten a pártot vezető Friedrich Merz-cel Kijevbe látogatott, riasztónak nevezte az ukrán zászló betiltását és azt követelte Giffey-től, hogy vonja vissza a döntést.

Nyitókép: Carsten Koall/picture alliance via Getty Images

#Külföld#berlin#németország#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#zászló

Címlapról ajánljuk