Külföld

Olaf Scholz a győzelem napján: Németország hálás érte, hogy a szövetségesek felszabadították

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 21:10

A német kancellár szerint a második világháborúban az oroszok és ukránok még együtt harcoltak a nácizmus ellen, ma viszont Oroszország az agresszor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök le akarja igázni Ukrajnát, de a németek a történelmi kötelességüknek eleget téve szolidaritást vállalnak a megtámadott országgal, hogy a szabadság ismét legyőzze a diktatúrát és az erőszakot, ahogyan a szövetségesek katonai győzelme 77 éve véget vetett a nemzetiszocialista diktatúrának Németországban

– jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap a győzelem napjának évfordulója alkalmából elmondott televíziós beszédében.

Mint ismert, a világ legtöbb országában 1945 május 8.-át tekintik a második világháború európai befejezésének dátumának, mert Németország ezen a napon írta alá a fegyverszünetet az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és a Szovjetunióval. Mivel a fegyverszünet moszkvai idő szerint viszont május 9-én lépett életbe, Oroszországban azon napon ünneplik a győzelem napját.

A német kancellár az országos közszolgálati televíziókban és több kereskedelmi csatornán is sugárzott beszédében kiemelte, hogy a németek mind a mai napig hálásak azért, hogy a szövetségesek felszabadították Németországot.

Scholz szerint azonban „nem emlékezhetünk meg a második világháború végéről Európában anélkül, hogy ne néznénk szembe a ténnyel: ismét háború van Európában, és Oroszország robbantotta ki ezt a háborút”.

Mint mondta, oroszok és ukránok együtt harcoltak és hatalmas áldozatot hozták azért, hogy legyőzzék a gyilkos német nemzetiszocializmust. Németország akkor mindkét nép ellen bűnöket követett el, és évtizedek óta dolgozik kiengesztelésükért, a megbékélésért. 

Most viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök le akarja igázni Ukrajnát, és el akarja pusztítani kultúráját és identitását, és mivel a németek 1933 és 1945 közötti katasztrofális történelmének az a tanulsága, hogy soha többé nem szabad megengedni a háborút, a népirtást és a zsarnokságot, Scholz szerint Németország támogatja Ukrajnát az agresszor elleni harcban fejtette ki a kancellár.

Scholz azonban leszögezett négy alapelvet: a németek egyoldalúan nem lépnek semmit, az ukrán hadsereg támogatása mellett fejlesztik a német hadsereget is, nem tesznek olyan intézkedést, ami nagyobb károkat okoz a szövetségeseiknek, mint Németországnak, továbbá nem hoznak olyan döntést, ami a NATO-t hadviselő féllé változtathatja.

Nyitókép: Olaf Scholz / Getty Images

#Külföld#második világháború#győzelem napja#németország#kancellár#olaf scholz

Címlapról ajánljuk