Külföld

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy támogatja a „neonácikat” Kijevben

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 9:56

„Sajnos a történelem tragikus példákat ismer a zsidók nácikkal való együttműködésére” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. Izrael bocsánatkérést vár.

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy támogatja a kijevi „neonáci rezsimet” – írta a Guardian. Ezzel Moszkva tovább élezi a két ország közötti diplomáciai konfliktust, miközben az Egyesült Államok nagyobb szövetségesei közül egyedül Izrael nem nyújtott jelentősebb katonai segítséget Ukrajnának. 

Mint megírtuk, Jeruzsálemben korábban bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavai miatt. A politikus ugyanis azt mondta: „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter erre reagálva azt mondta: Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk.

Kedden viszont még tovább ment az orosz külügyminisztérium, mert a tárca azzal vádolta Lapidot, hogy „történelemellenes” kijelentéseket tett a holokauszttal kapcsolatban, amelyek „nagymértékben megmagyarázzák, miért támogatja az izraeli kormány a kijevi neonáci rezsimet”.

Sajnos a történelem tragikus példákat ismer a zsidók nácikkal való együttműködésére 

– áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

A háború kitörése óta Izrael tábori kórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában, humanitárius ellátást, valamint védőmellényeket és sisakokat is biztosított az ukrán hadseregnek, azonban jelentősebb fegyverekkel nem támogatta a védőket. Izraelnek igen kényes a kapcsolata Oroszországgal, mivel mindkét ország érdekelt a szíriai háborúban. 

Miután egyre több bizonyíték látott napvilágot arról, hogy az orosz erők civilekre támadtak, az izraeli kritika hangosabbá vált, Lapid pedig a múlt hónapban háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot.

A külügyminiszter Lavrov szavaira azt mondta: Ez nem csak külügyminiszterként dühít fel, hanem apám fiaként is, aki a budapesti gettóban volt. Nem a zsidók helyezték őt a gettóba. A nácik tették oda. 

A nácik üldözték a zsidókat és 6 millió zsidót gyilkoltak meg. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik.

A Háárec izraeli napilap kedden egyébként arról írt, Tel-Aviv fontolgatja, hogy több segítséget ad Ukrajnának, de az nem várható, hogy a legfejlettebb fegyverekből is szállítanak a védekező erőknek. 

Nyitókép: Makszim Sipenkov/MTI/EPA pool

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#izrael#oroszország#antiszemitizmus#szergej lavrov

Címlapról ajánljuk