Külföld

Guy Verhofstadt: „Nem engedhetjük meg azt a magunkra szabott fogyatékosságot”, amit Orbán kihasznál

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 20:33

A Twitteren kelt ki az EP-képviselő Orbán Viktor ellen. Szerinte rossz az az EU-s rendszer, ami megengedi, hogy a magyarok mindig mindent megvétózzanak.

„Az egységesség elve megöli az EU hitelességét, és most már a biztonságunkat is. Nem engedhetjük meg ezt a magunkra szabott fogyatékosságot. Meg kell állítani Orbán vétóstratégiáját” – írta Guy Verhofstadt liberális demokrata EP-képviselő a Twitteren.

Az egységesség elve alatt azt az EU-s mechanizmust érti, amely lehetővé teszi bármelyik tagország számára, hogy egymaga megvétózzon bizonyos uniós állásfoglalásokat vagy döntéseket. A magyar kormány korábban is bőven élt ezzel a lehetőséggel, most pedig azt akadályoznák meg, hogy az EU betiltsa az orosz olaj importját.

Ahogy mi is írtunk róla, a magyar ellenállásról a javaslat ellen Szijjártó Péter beszélt korábban a Facebookon. Arról is írtunk, hogy a sokáig kihúzó Németország is támogatja már ezt a megoldást.

Az RTL Híradó még januárban tudósított egy másik esetről, amikor a magyar vétó akadályozta meg az egyesült uniós kiállást. Ekkor az Európai Unió nem képviselhetett közös álláspontot az Egyesült Államok Demokrácia Csúcsán. Magyarország volt az egyetlen az uniós országok közül, amely nem kapott meghívást az online konferenciára. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ekkor azt mondta, az uniós alapszerződés szerint a közös külpolitikához minden ország kell, így ha Magyarország nincs jelen, ott egységességről sem lehet beszélni.

Nyitókép: Finnbarr Webster / Getty Images

#Külföld#guy verhofstadt#twitter#vétó#szijjártó péter#orbán viktor#orosz-ukrán háború#eu#olaj#import

Címlapról ajánljuk