Külföld

Nem csak Merkely Béla részesítené a legmagasabb elismerésben a cheerleadereket

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. május 4. 13:47

A Semmelweis Egyetem rektoráról kedden szivárgott ki egy felvétel, amiben valószínűleg egy bulin arról beszél, rektori utasításba adja, hogy a cheerleaderek a legmagasabb elismerésben részesülnek. Hasonlóan gondolkodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is, tavaly ugyanis a szervezet teljes jogú tagjává választották a cheerleaderek, vagyis a pomponlányok és -fiúk szervezetét, amelynek versenyzői így akár már a 2028-as Los Angeles-i játékokon is szerepelhetnek. Hosszú,és kitartó munka érne be ezzel a 150 éves múltra visszatekintő sportágnál, amit sokáig csak férfiak űzhettek.

Kedden került fel a reddit nevű oldalra két videó Merkely Béláról, a Semmelweis Egyetem rektoráról, amelyeken fiatal nőkkel bulizik. Erről elsőként az rtl.hu számolt be. Az egyik videón – amit azóta a felvételt eredetileg posztoló felhasználó már törölt, és jelenleg az Alfahír youtubeos videójaként érhető el – az egyetemi vezető azt mondja:

Én, a Semmelweis Egyetem rektora, a mai napon rektori utasításba adom, hogy cheerleaderek az első számú sporttá emelkednek az egyetemen, és a cheerleaderek a legmagasabb elismerésben részesülnek.

A cheerleadereket – vagy ahogyan Magyarországon tévesen nevezik őket, pomponlányokat – azonban nem csak az egyetemi vezető részesítené a legmagasabb elismerésben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hat éve döntött úgy, hogy az olimpiarendező városok kiválaszthatnak olyan, a NOB által elismert sportágakat, amelyeket mindenképpen a versenyprogramban szeretnének látni. Így mutatkozott be a tokiói nyári játékokon a gördeszkázás, és ezért lesz ott a 2024-es párizsi olimpián a breaktánc. 

A 2028-as Los Angeles-i olimpiára pedig egy ízig-vérig amerikai sportág versenyzőit, a cheerleadereket is a versenyzők közé várják.

A hollywoodi filmekből tudjuk, hogy a pomponlányok azok a tökéletes alakú, mélyen dekoltált dresszben feszítő fiatal hölgyek, akik az amerikai sulik legmenőbb arcai. Hatalmas egóval rendelkeznek, mindenki közéjük akar tartozni, és mindig ők kavarnak a focicsapat jóképű, izmos hátvédjével is. Természetesen ebben a sztereotíp felsorolásban elég sok a torzítás.


A pomponlányok és fiúk azok, akik az amerikaifoci-meccsek szünetében szórakoztatják a közönséget: ők hivatásos vezérszurkolók, vagyis cheerleaderek. Sportáguk, a cheerleading rendkívül összetett, a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvözi.

A polgárháborúval egyidős

A sportág csaknem 150 éves múltra tekint vissza. Az első egyetemi amerikaifoci-meccset 1869-ben játszotta egymás ellen az Egyesült Államokban a Princeton és a Rutgers Egyetem. A meccsek rendkívül népszerűvé váltak, így alig telt el tíz év és a Princetonon megalakult az első szurkolói klub.  Ennek tagjai kizárólag férfiak voltak, és ez így is maradt csaknem negyven éven át. 

Mikor a második világháborúban a fiúk a frontra mentek, a lányok átvették a helyüket a lelkesítők táborában, a férfiak pedig szép lassan kikoptak a csapatokból.

Ezzel egy időben vált a pompon a szurkolás elválaszthatatlan kellékévé, bár ennek semmi köze ahhoz, hogy a cheerleadingből szépen lassan női sport lett. Az első ilyen eszközöket ugyanis már 1930-ban kifejlesztette egy Jim Hazlewood nevű vezérszurkoló. Az ő pomponjai még papírból voltak, emiatt viszont hamar szétestek, ráadásul rossz időben nem is lehetett azokat használni. Az eső például pillanatok alatt szétáztatta őket.

A cheerleading úttörőjének számító Lawrence Herkimer (akiről egy speciális ugrásfajtát is elneveztek) aztán továbbfejlesztette a pompont. Egyrészt egy rejtett, műanyag fogantyúval látta el, amitől sokkal strapabíróbb lett, másrészt pedig a színes tévék térnyerésével elkezdett színes papírokat használni. A ma is ismert pomponokat Fred Gastoff találta fel. Ezek teljes egészében műanyagból készültek, és 1965-től már mindenki ilyet használ.

Rétegsportból milliárd dolláros üzlet

A 60-as évek volt talán a cheerleading legizgalmasabb időszaka. Ekkor indult el ugyanis a profi sporttá válás útján, és a versenyzőket összefogó szakszövetség alig egy évtized alatt már komolyan vehető nemzetközi szervezetté nőtte ki magát. 

A 90-es évekre már majdnem kétmillió amerikai űzte valamilyen formában ezt a sportot, és a számuk azóta több mint kétszeresére nőtt. 

A sportág népszerűsége odáig vezetett, hogy a cheerleading ma már a legfrissebb becslések szerint a teljes szektornak egy éves szinten 2 milliárd dolláros bevételt generáló üzletnek számít, ami több mint 600 milliárd forintnak felel meg. Összehasonlításképpen: ennyi pénzből két évig mindenkinek ki lehetne fizetni a családi pótlékot Magyarországon.


A szakszövetség tavaly kötött négyéves szerződést az Egyesült Államokban 86 millió háztartásban elérhető ESPN-nel, így a különböző versenyeket a legnagyobb amerikai sportcsatorna közvetíti. Hét nagyobb versenyt mutatnak be országszerte és külföldön is, de a kisebb, helyi cheerleading eseményekről is beszámolnak.

A cheerleading maga az olimpiai szellem

A sportág nem csak az Államokban, hanem nemzetközi szinten is népszerű. A legutóbbi világbajnokságon 80 ország 3 ezer versenyzője vett részt. Érezhette ezt a NOB is, mivel 3 nappal a nyári tokiói olimpia rajtja előtt a nemzetközi cheerleading szövetséget a szervezet teljes jogú tagjának választották. Ezzel megnyílt az út, hogy a sportág bekerüljön az olimpiai programba. Több évtizednyi munka érett be.

Ha van sport, ami tökéletesen megfelel az olimpia szellemiségének, akkor az éppen a cheerleading.

Az ajtónk nyitva áll mindenki számára, mindegy, hogy milyen szinten vannak, hogy néznek ki, mekkora a súlyuk, milyen etnikumhoz tartoznak, vagy hogy fiúk-e vagy lányok

nyilatkozta nem sokkal a döntés után a Fox Sportsnak az amerikai cheerleading szövetség vezetője, Lauri Harris. Szerinte ez az egyik leginkább befogadó sportág, amiben a csapat kiemelten fontos.

Nincs még egy olyan sportág, ahol a versenyzők ennyire a csapattársaktól függenek. Egyetlen olyan eleme sincs a cheerleadingnek, amiben az egyén szerepet kap, mindig egységként dolgozunk

– mondta Sarah O’Duggan, aki a nemzetközi szövetség egyik vezetője. Hozzátette: a csapatban mindenkinek az élete és a testi épsége a másikon múlik, ezért nem elég, ha valaki ügyes, tudnia kell megbíznia a másikban.

Valahogy úgy, ahogyan a kanadai válogatott tagjai is teszik egymással.


Bár a cheerleaderek sokszor egészen hajmeresztő gyakorlatokat mutatnak be, érdekes módon, az adatok szerint, nem kiugróan magas a sportsérülések száma. Közelében sincs például az abszolút csúcstartónak számító, és az Egyesült Államokban rendkívüli népszerűségnek örvendő amerikaifocinak.

Van egyébként a sportágnak egy kevésbé látványos, és ezáltal még kevésbé veszélyes változata, az úgynevezett performance cheer. Ez alapvetően egy ugrásokra és forgásokra épülő táncstílus, amit jelenleg még leginkább nők űznek.


Igaz, van belőle páros változat is, ott már azért férfiakat is látni a versenyzők között.

Cheerleading Magyarországon

Magyarországon az Egyesült Államokhoz képest még gyerekcipőben jár a sport. A szakszövetséget is csak 2009-ben alapították meg. Ehhez képest két évvel később a magyar cheerleaderek már egy Európa bajnoki arannyal büszkélkedhettek, később pedig világbajnoki érmeket is szereztek. Ma már 14 cheerleading egyesület működik Magyarországon, a sportágat tavaly a Magyar Versenysport Szövetség is hivatalos sportként ismerte el.


Nyitókép: Ethan Miller / Getty Images

#Külföld##cheerleading#pomponlány#pomponfiú#cheerleader#olimpia#merkely béla#ma

Címlapról ajánljuk