Külföld

Nukleáris cunamival pusztítaná el az Egyesült Királyságot az orosz állami média

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 2. 15:28

A Putyin szócsöveként ismert Dmitrij Kiszeljov az orosz tévé vasárnap esti műsorában arra szólította fel az elnököt, hogy egy víz alatti atomdrónnal támadja meg Nagy Britanniát.

Eléggé a bögyében lehet az oroszok propagandistáknak az Ukrajna mellett határozottan kiálló Boris Johnson és az Egyesült Királyság, ugyanis pár napon belül másodjára fantáziálnak az orosz állami tévécsatorna, a Rosszija 1 műsoraiban a nyugat-európai ország elpusztításáról. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a 60 Perc című politikai beszélgetős műsorban pár nappal ezelőtt Alkeszej Zsuravljov, a nacionalista Rogyina párt elnöke közölte, hogy csak egy orosz atomrakéta kell, és a brit szigetek már nincsenek többé.

A műsorban ezután egy grafikán mutatták be, hogy Moszkva képes lenne 106 másodperc alatt atombombát robbantani Berlin felett, kétszáz másodperc alatt érné el Párizst és 202 másodperc alatt Londont. Tehát az Egyesült Királyság három percen belül nukleáris sivataggá válna, amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök így döntene.

Az orosz állami média színfalai mögött feltehetően folyamatosan napirenden van a nyugati országok, és főként az Egyesült Királyság elleni nukleáris támadás kérdése. A gyakran Putyin szócsöveként emlegetett Dmitrij Kiszeljov, az orosz tévé fő propagandistája vasárnap esti műsorában kifejezetten arra szólította fel Vlagyimir Putyin elnököt, hogy Oroszország legerősebb nukleáris fegyvereivel törölje le az Egyesült Királyságot a térképről.

Dmitrij Kiszeljov szerint egy Poszeidon víz alatti nukleáris drónnal kellene az Atlanti-óceán felől támadni. Az akár 100 megatonnás nukleáris robbanófejjel felszerelt, személyzet nélküli tengeralattjáró (nevezhetjük torpedónak is) 200 km/órás sebességgel haladna célja felé. Kiszeljov szerint egy ilyen nukleáris drón megállíthatatlan. A brit partok közelében felrobbanó termonukleáris töltet ötszáz méter magas hullámot keltene, ami egyrészt Dmitrij Kiszeljov szerint elmosná a brit szigeteket, ráadásul a nukleáris cunami mögött semmi más nem maradna, csak radioaktív pusztaság.

A műsorvezető mögött szemléletes animáció mutatja be, hogy miképp is kell elképzelni ezt a támadást:

 

A Poszeidon nukleáris víz alatti drónt 2018-ban mutatta be az orosz elnök. Az állítólag lopakodó képességekkel is rendelkező, nagy sebességre képes, irányítható atomtorpedót nukleáris tengeralattjárókról lehet elviekben indítani. 


2019-ben egy felvételt mutattak be az egyik sikeres indítási tesztről, azóta nem nagyon lehetett hallani az új orosz csodafegyverről. Az Egyesült Államok szerint a Poszeidon típusú atomtorpedókat még nem állították hadrendbe.

#Külföld#orosz-ukrán háború#haditechnika#poszeidon#nukleáris háború#egyesült királyság#atomtámadás

Címlapról ajánljuk