Külföld

Hetvenhét év után azonosították a nácik egy áldozatát Hollandiában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 30. 18:54

Cornelius Pieter Kreukniet holttestét egy tömegsírban találták meg, DNS-vizsgálattal sikerült azonosítani.

Hetvenhét év után azonosítottak Hollandiában egy férfit, akinek holttestét a második világháború után egy tömegsírban találták meg a nácik legrosszabb hollandiai börtöne mellett, jelentette az MTI.

Bűnügyi regénybe illő hosszú nyomozás után, az áldozat maradványainak összehasonlító DNS-vizsgálata eredményeként sikerült hivatalosan is azonosítani a holttestet. A Cornelius Pieter „Kees” Kreukniet nevű ellenálló 50 éves lehetett halála pillanatában, közölte a holland királyi hadsereg alapítványa, amely a háborús eltűntek felkutatásának szenteli tevékenységét.

Kreukniet egy Hágában illegálisan terjesztett újság nyomtatásában vett részt. 1944-ben tartóztatták le a németek, amikor az újság nyomtatásához egy rossz címre küldött papírszállítmány felkeltette a náci titkosszolgálat figyelmét.

A vizsgálat során megállapították, hogy a férfit kivégzőosztag lőtte le, majd testét egy tömegsírba dobták Hágában, a Scheveningen kerületben lévő börtön területén kívül. Holttestét – másik nyolc emberével együtt – 1947-ben fedezték fel, és mindannyiukat ismeretlenként temették el.

Az alapítvány a hadsereg holttestazonosító szolgálatával karöltve széles körű kutatást indított. A ruhamaradványok elvezettek egy, a férfi lakhelyéhez közeli bolthoz – ezzel és a börtönkartotékokban szereplő fogászati leletekkel végül sikerült eljutni egy rokonhoz, Joop Kreukniethez. Kreukniet dédunokaöccsének összehasonló DNS-vizsgálatával végleges megerősítést nyert az áldozat személyazonossága.

Nyitókép: Joop Kreukniet (jobbra), az 1944-ben kivégzett ellenálló rokona a tömegsírnál – Fotó: Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL)

#Külföld#hollandia#nácik#kivégzés#ellenálló#történelem#tudomány

Címlapról ajánljuk