Külföld

Pluszforrásokat kérnek az önkormányzatok a kormánytól a magas infláció miatt

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 16:54

A közétkeztetés költségei például 30 százalékkal emelkedtek. Karácsony Gergely szerint meg kell állapodni az Európai Unióval, mert az önkormányzatok is jelentős pénzektől esnek el, ha nem érkeznek meg a támogatások.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének aggodalmát hangsúlyozta a szervezet alelnöke, Budapest főpolgármestere pénteken amiatt, hogy az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított jogállami mechanizmus miatt forrásoktól eshetnek el az önkormányzatok.

Karácsony Gergely a szervezet budapesti elnökségi ülése után elmondta: a főváros és a MÖSZ által képviselt önkormányzatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél hamarabb elvszerű megállapodás jöjjön létre az Európai Bizottság és a kormány között a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárás lezárása érdekében.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság jogos és súlyos kritikákat fogalmaz meg Magyarországgal szemben, önkormányzati vezetőként az az érdekük, hogy Magyarország hozzájusson ezekhez a forrásokhoz 

– közölte Karácsony Gergely.

Szerinte az Európai Bizottság és magyar kormány között létrejövő megállapodásnak része kell, hogy legyen 

  • az önkormányzati rendszer stabilitásának garantálása, 
  • az önkormányzatok és a kormány közötti partneri együttműködés biztosítása is.

Annál is inkább érdekeltek a gyors és elvszerű megállapodásban, mert a magyar településeknek, különösen a jelenlegi bizonytalan helyzetben, az orosz-ukrán háború árnyékában ugyanúgy szüksége van ezekre a forrásokra, mint a teljes magyar gazdaságnak – mondta Karácsony Gergely.

A MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere arról beszélt, hogy elfogadhatatlan az iparűzési adó (ipa) eltörlése.

Az adónem megszüntetése azt jelentené, hogy 

ezermilliárd forintnyi forrás tűnne el a magyar önkormányzatok költségvetéséből, 

ez pedig közvetlenül veszélyeztetné a közszolgálatok fenntartását, vagyis az emberek létbiztonságát – közölte Gémesi György.

Közlése szerint az ipa 90 százalékát működésre fordítják az önkormányzatok, ez pedig más csatornákon keresztül, normatív alapon nem pótolható.

Arról is szólt: pluszforrásokat kérnek a kormányzattól az infláció miatt megnövekedett kiadásaik kompenzálására is. Példaként említette az energiaárak, az építőanyagok és az élelmiszerek árának jelentős emelkedését.Utóbbi miatt például 30 százalékkal emelkedtek a közétkeztetés költségei – tette hozzá Gémesi György.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Külföld#karácsony gergely#gémesi györgy#iparűzési adó#önkormányzat

Címlapról ajánljuk