Külföld

Meghalt a Szabad Európa újságírója a kijevi rakétatámadásban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 29. 14:06

Vera Girics, a rádió ukrajnai szerkesztőségének munkatársa otthon volt, amikor a 25 emeletes lakóházba orosz rakéta csapódott csütörtök este. Holttestét pénteken emelték ki a romok közül.

Halálos áldozata is van az ukrán főváros elleni csütörtöki rakétatámadásnak: Vera Girics, a Szabad Európa Rádió ukrajnai szerkesztőségének (Radio Svoboda) munkatársa életét vesztette, amikor orosz rakéta csapódott a belvárosi házba, ahol lakott.

Április 28-án több rakétát is kilőttek az oroszok Ukrajna fővárosára, pont amikor az ENSZ főtitkára, António Guterres is Kijevben tartózkodott. Két rakéta a belváros közelében, a Sevcsenko negyed egyik lakóövezetében, egymáshoz közel csapódott be. Az első rakéta egy 25 emeletes ház oldalát találta el. Az első és második emelet részben megsemmisült, tűz ütött ki.

Halálos áldozatokról péntek reggelig nem érkezett jelentés, a kezdeti értesülések szerint tízen sérültek meg. Vera Girics holttestét péntek délelőtt találták meg a romok között.


A Szabad Európa Rádió újságírója és producere 2018. február 1-jén kezdett dolgozni a Radio Svoboda kijevi irodájában. Előtte vezető ukrán tévécsatornáknál dolgozott. Kollégája, Olekszandr Demcsenko így írt róla a Facebookon:

Vera egész éjjel ott feküdt, és csak reggel találták meg. Nem vagyok dühös, nem akarok sírni sem, mert ezt minden nap megtehetném. Csak nem tudom, hogyan mondjam el, milyen csodálatos embert vesztettünk el.


Nyitókép: Vira Hyrych/Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#rakétatámadás#újságíró#szabad európa rádió#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk