Külföld

Az osztrák kancellár szerint orosz propaganda, hogy Ausztria rubelben fizetne a gázért

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 13:58

Az utolsó vesszőig ragaszkodnak a közös szankciókhoz.

Jelenleg semmi jele annak, hogy Ausztriát is érintheti a gázszállítás leállítása, mondta Karl Nehammer osztrák kancellár a miniszterek tanácskozását követő sajtótájékoztatón a Kronen Zeitung cikke szerint.

A kancellár és Leonore Gewessler energiaügyi miniszter arra is kitért, hogy hogyan szeretnének szabadulni az orosz gázfüggőségből és mindenkit biztosítottak: nem lesz olyan háztartás, ahol hideg lesz. 

A Szövetségi Kancellária „orosz propagandának” minősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint Ausztria rubelben fizetne a gázért. Erről Karl Nehammer a Twitteren is írt. „Mielőtt itt az orosz propaganda álhíreit tovább terjesztenék. Természetesen az OMV továbbra is euróban fizet az oroszországi gázszállításért. Ausztria az utolsó vesszőig ragaszkodik a közösen elfogadott uniós szankciókhoz.”


Nehammer a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ellátás biztosított. Az energiaügyi miniszter szerint Ausztria célja az, hogy csökkentse függőségét, mivel az ország a földgáz mintegy 80 százalékát Oroszországból szerzi be. 

Ez komoly veszélyt jelent számunkra

– fogalmazott a miniszter, aki elmondta: jelenleg nincsenek ellátási problémáik. A gázfüggőségből három pillérre támaszkodva szabadulnának Gewessler bejelentése szerint:

  • Csökkentenék a gázfogyasztást, például a termelési folyamatok átalakításával vagy több megújuló energia felhasználásával.
  • Az Ausztriában elérhető földgáz segítségével biometánra és zöld hidrogénre váltanának.
  • Új beszállító országokkal számolnak, például Norvégiával, Katarral vagy Észak-Afrikával. 

Emellett a tárolást is kibővítik. 

Nyitókép: Steffi Loos / Pool / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ausztria#gáz#rubel#szankciók

Címlapról ajánljuk