Külföld

Az orosz külügyminiszter szerint reális esély van a harmadik világháborúra

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 6:39

Szergej Lavrov szerint a nyugati fegyverszállítmányok azt jelentik, hogy a NATO lényegében háborúban áll Oroszországgal. Az invázió 62 napja tart.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz sajtónak adott interjúban azt állította a Guardian tudósítása szerint, hogy továbbra is fennáll a harmadik világháború „valós” veszélye. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a béketárgyalások folytatódnak. Úgy vélte, a nyugati fegyverek Ukrajnába szállítása azt jelenti, hogy a NATO „lényegében háborúban áll Oroszországgal”. 
  • Az invázió kezdete óta körülbelül 15 ezer orosz katonát öltek meg – mondta Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere. 
  • Az Egyesült Királyság Stormer rakétakilövő járműveket küld Ukrajnába, a katonai segélyek teljes összegét pedig 500 millió fontra (637 millió dollárra) emeli. Az Egyesült Királyság eddig 5361 könnyű páncéltörő fegyvert (NLAW) és 200 Javelin páncélelhárító rakétát küldött, de további 250 Starstreak légelhárító rakétával is segítik majd az ukrán haderőt. 
  • Közép- és Nyugat-Ukrajnában öt vasútállomást értek orosz légicsapások hétfőn egy óra leforgása alatt. Az áldozatok száma egyelőre nem ismert. 
  • Oroszországot annyira le kell gyengíteni, hogy ne tudja megszállni Ukrajnát – mondta Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere, miután Antony Blinken külügyminiszterrel Kijevben járt és további 713 millió dollár értékű segítséget ígért.
  • Az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy kiutasított 40 német diplomatát, miután Berlin április 4-én nemkívánatosnak nyilvánította az orosz nagykövetség tisztviselőinek jelentős részét. 
  • Svédország és Finnország megállapodott abban, hogy már a jövő hónap közepén benyújtják tagsági kérelmüket a NATO-hoz. 
  • Lebontják az Ukrajna és Oroszország közötti szolidaritást jelképező szobrot Kijevben. 
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészének hivatala csatlakozott az EU által támogatott, ukrajnai bűncselekményeket vizsgáló csoporthoz. A közös nyomozócsoportnak tagja még Litvánia, Lengyelország és Ukrajna. 

Nyitókép: Felipe Dana/MTI/AP

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#szergej lavrov

Címlapról ajánljuk